Autostrada care ar urma să facă legătura între Pitești și Sibiu ar putea fi amenajată în două etape. În prima etapă va fi făcut un drum expres cu termen de deschidere în anul 2018, conform spuselor Ministrului Transporturilor, Ioan Rus.
„Am discutat și a rămas ca (…) AECOM (consultantul statului la realizarea Master-Planului de Transport — n.r.) să accepte ca Pitești-Sibiu să fie trecută în master-plan și în planul operațional, după aceea, ca autostradă, în două etape.
Faza întâi, să spunem, dacă nu or să fie alte condiții, drum expres, faza a doua autostradă. Dar în faza întâi exproprierile se fac în regim de autostradă, deci vom construi un spațiu pentru autostradă, studiu de fezabilitate și proiectare se face pentru autostradă. (…) La nivelul circulației de acum, câțiva ani ne-ar satisface, ne-ar rezolva problema de acum, iar ea, fiind trecută a autostradă, în etapa a doua se transformă în autostradă”, a declarat Rus la Pitești, în cadrul unei conferințe de presă.
El a estimat că la finalul anului 2018 s-ar putea circula între Pitești și Sibiu pe un drum expres, lucrările urmând să fie finalizate până în 2020. „Dacă vom fi extrem de bine organizați, cred că 2020 este o dată fezabilă. În 2018, la final, am putea să avem parțial finalizat. (…) Am putea avea în 2018 o legătură transcarpatică adevărată, Pitești-Sibiu”, a afirmat ministrul Transporturilor.
În opinia sa, o creștere economică peste așteptări în următorii ani, care să aibă ca efect creșterea încasărilor bugetare, ar putea grăbi finalizarea tronsonului Pitești-Sibiu la nivel de autostradă. „Presupunând că viața ar fi de așa natură încât anul următor creșterea economică nu o să fie 3%, să zicem, o să fie 7% sau 9% și bugetul statului va permite, să poată fi accesată și direct în varianta de autostradă. Asta dacă viața economică ne permite”, a explicat Rus.
Oficialul a adăugat că termenele precise pentru proiectele care vor fi incluse în Master-Planul de Transport vor putea fi cunoscute doar spre sfârșitul acestui an, după ce forma finală a documentului va fi aprobată de Guvern.
„La sfârșitul lunii noiembrie, master-planul acesta se transformă în program operațional. Atunci vom stabili termenele, fără acest document nu avem finanțare. Exact etapizat, ce și cum, după dezbaterea publică (…), Guvernul României își va asuma priorități, termene. (…) Prioritizarea acestui document se va face la sfârșitul acestui an, prin hotărâre de Guvern sau, sunt propuneri din partea unor colegi, chiar prin lege. Adică să trimitem Parlamentului un proiect de lege privind infrastructura din România, ca să ne ținem de ea, să nu o mai tot modificăm”, a spus ministrul.
El a atras totodată atenția asupra faptului că, deși finalizarea coridoarelor europene de transport reprezintă o prioritate, sunt și alte zone ale țării care au nevoie de autostrăzi, pentru a se putea dezvolta economic.
„Pe coridoarele pan-europene, avem sursă de finanțare principală bani europeni. Aceste coridoare europene reprezintă interesul Uniunii Europene pe teritoriul național al României.
Fără îndoială, România este membră a Uniunii Europene, în consecință sunt și interesele noastre. (…) Lângă aceste interese se adaugă interesul național, adică Rădăuți, Vaslui sau Botoșani nu se află pe un coridor european, pe de o parte, dar pe de altă parte dinamica de dezvoltare în regiunea de vest a țării este cu 40% peste dinamica de dezvoltare din partea de est a țării. În consecință, prin efort bugetar, trebuie să investim mai mulți bani astfel încât (…) să se dea șansa dezvoltării și acelor regiuni care nu sunt în acest moment pe coridoare pan-europene”, a declarat Rus.
Ministrul Transporturilor a avut, joi, discuții cu reprezentanții Consiliului Județean Argeș, parlamentari și reprezentanți ai administrației și sindicatelor de la Automobile Dacia, pe tema includerii tronsonului de autostradă dintre Pitești și Sibiu ca prioritate în Master-Planul de Transport. Ioan Rus a plecat apoi cu un elicopter de la Pitești către Sibiu, urmând să inspecteze stadiul lucrărilor pe mai multe tronsoane de pe A1 aflate în execuție.
Sursa: agerpres.ro