Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România a anunțat marți că fisurile de pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie sunt ”de natură superficială și nu afecrează siguranța traficului rutier”. CNADNR spune că nu a făcut recepția finală a lucrărilor și problemele vor fi remediate pe banii constructorului.
CNADNR a dat publicității un punct de vedere oficial vizavi de situația apărută marți, 25 noiembrie, pe autostrada Sibiu – Orăștie, la kilometri 60+600, acolo unde în carsoabil au apărut fisuri și a fost nevoie de reparații.
”În privinţa apariţiei unor fisuri la poziţia km 60+660 Calea 1 de pe Autostradă Orăştie – Sibiu, lot 3, km 43+855 – km 65+965, menţionăm că investigaţiile au arătat că fisurile sunt de natură superficială şi nu afectează stabilitatea corpului autostrăzii şi siguranţa traficului rutier”, spun cei de la CNADNR.
Recepția finală nu a fost făcută
Cei de la CNADNR mai precizează că recepţia lucrărilor nu a fost efectuată şi reamintim că traficul rutier pe tronsonul de autostradă Orăştie – Sibiu Lot 3 a fost deschis în data de 14.11.2014. Astfel, recepţia lucrărilor pentru acest lot al Autostrăzii Orăştie – Sibiu va fi efectuată doar atunci când Antreprenorul va remedia toate degradările superficiale apărute pe acest sector de drum.
”Referitor la remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (4 ani), precizăm că responsabilitatea revine în totalitate Antreprenorului conform prevederilor contractului “Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3, km 43+855 – km 65+965”. În acest sens, menţionăm că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala Antreprenorului, fără costuri suplimentare pentru CNADNR SA”, se mai arată în punctul de vedere oficial al CNADNR.
Situație monitorizată zilnic
În prezent se investighează cauzele care au determinat producerea acestor fisuri în vederea stabilirii măsurilor de remediere necesare. Antreprenorul şi Consultantul aplică un program permanent de monitorizare zilnică, urmărind astfel evoluţia acestui fenomen în vederea remedierii defectelor constatate.
”Precizăm că în cazuistica de specialitate, astfel de degradări superficiale s-au constatat în exploatarea şi a altor autostrăzi şi drumuri noi”, mai spun cei de la CNADNR.