Apa Canal vine cu precizări legate de ancheta DNA de la stația de epurare din Ocna Sibiului
foto: arhivă

SC Apă Canal SA Sibiu dorește să aducă câteva precizări pentru a clarifica situația prezentată în spațiul public de anumite instituții de presă cu privire la implementarea proiectelor de investiții derulate cu finanțare europeană:  statie epurare

Contractul de finanțate al Proiectului ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov” a fost semnat, la 6 aprilie 2011, între Ministerul Mediului și Pădurilor, prin dl. ministrul Laszlo Borbely și SC Apă Canal SA Sibiu, prin director general dl. Mircea Niculescu. Actul a fost avizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Asociația de Apă Sibiu” , prin președintele său, dl. Klaus Iohannis și Organismul Intermediar POS Mediu Regiunea 7 Centru, prin director, d-na Georgeta Găină.   [contextly_auto_sidebar id=”qFJ9NJu5iClo4kQMcsXHkS30aTiWrmR3″]
Proiectul a prevăzut o serie de lucrări la infrastructura de apă și apă uzată, grupate în cadrul a 11 contracte de execuție, susținute de 4 contracte de servicii. Unul dintre contractele de lucrări a vizat proiectarea și execuția unei stații de epurare pentru orașul Ocna Sibiului. După parcurgerea întregii proceduri de selecție și analiză a ofertelor depuse, câștigător al licitației a fost declarat, pe baza documentației prezentate, firma SC Construcții Napoca SA din Cluj Napoca, cu o valoare de 6.022.843,00 lei,  fără TVA. Contractul a fost semnat la data de 29.04.2013, la sediul Primăriei Orașului Ocna Sibiului, între firma câștigătoare și SC Apă Canal SA Sibiu, în calitate de beneficiar.
Conform contractului, SC Construcții Napoca SA trebuia să realizeze în primă fază un proiect de execuție, urmat de realizarea propriu-zisă a stației de epurare. Termenul contractual de depunere a proiectelor nu a fost respectat, astfel încât SC Apă Canal SA a procedat, conform legii, la somarea executantului cât și a terțului susținător, o firmă din Liban care, alături de ”Construcții Napoca” a participat la licitație.
Între firma ce trebuia să realizeze stația de epurare a localității Ocna Sibiului și terțul susținător au apărut diverse divergențe, aduse la cunoștiința beneficiarului, SC Apă Canal SA Sibiu, prin care erau semnalate anumite neconcordanțe în actele ce au stat la baza ofertei depuse.  Această situație a
generat un control al Autorității Naționale pentru Reglementarea  și  Monitorizarea  Achizițiilor Publice (ANRMAP) efectuat la SC Apă Canal SA Sibiu, la finalul  căruia a fost emis un raport în care se constata că procedura de licitație și activitatea comisiei de licitație au fost corecte.
În privința modului în care au fost realizate o parte a documentelor prezentate la licitație de firma câștigătoare, a fost implicată Direcția Națională Anticorupție, instituție cu competențe legale în a analiza aceste situații. SC Apă Canal SA Sibiu a pus la dispoziția DNA toate documentele solicitate.
Nerespectarea termenilor asumați a dus la rezilierea Contractului de execuție  cu SC Construcții Napoca SA, cu blocarea garanției de bună execuție, în sumă de 542.055 lei. Această sumă se află în prezent într-un cont bancar, la dispoziția SC Apă Canal SA Sibiu, urmând ca Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene să dispună în privința acesteia. În relația cu firma constructoare, ”Apă Canal” nu a făcut nici o plată, neavând astfel de recuperat sume de bani.
Pentru realizarea stației de epurare de la Ocna Sibiului, SC Apă Canal SA Sibiu a organizat o nouă licitație, care a fost adjudecată de o firmă din București și care, în momentul de față, se află în faza de predate a documentației de proiectare, urmând să treacă la etapa de construcție.
Toate lucrările asumate prin cele 11 contracte se află în diverse faze de implementare, SC Apă Canal SA urmărind, în calitatea sa de beneficiar, buna execuție a acestora, cu încadrarea în termenul – limită, care este 31 decembrie 2015. Mai mult decât atât, lucrările sunt executate cu importante economii financiare, care, cu aprobarea Autorității de Management, ar putea fi utilizate pentru execuția unor noi lucrări la infrastructură sau achiziția de echipamente și utilaje specifice.
SC Apă Canal SA Sibiu îi asigură pe toți cei peste 250.000 de beneficiari serviciilor prestate în întreaga arie de operare din județele Sibiu și Brașov, că gestionarea activității de investiții – și nu numai – se face cu responsabilitate și încadrare în legislație, cu grijă pentru menținerea tarifelor la un nivel suportabil pentru populație și mediul economic și cu sporirea permanentă a calității serviciului oferit

Apa Canal vine cu precizări legate de ancheta DNA de la stația de epurare din Ocna Sibiului

Ultima oră

Comentariul meu