Reprezentanta României în Parlamentul European, creștin-democrata Monica Macovei, radicală cum a fost mereu (că doar ea a „inventat” DNA-ul!), a lansat, recent, un mesaj public, în care sugerează necesitatea reacțiilor civice împotriva agresivității (mai ales în cazurile agenților mici și foarte mici!) cu care inspectorii ANAF au înțeles să pună în aplicare noul cod fiscal. Imediat a apărut reacția deputatului social-demecrat Sebastian Ghiță, patron de post TV, care vede în acest mesaj nici mai mult nici mai puțin decât dovada implicării d-nei Macovei într-o campanie în care sunt interesați concurenții lui din mass-media. Nimic nou sub soare. Începând din 1990, puterea și opoziția ne-au îngrozit cu disputele lor interminabile (uneori de-a dreptul rușinoase, pentru obrazul țării), chiar și în cazurile proiectelor de interes național. Exemplele de mai sus se înscriu perfect în războiul fără sfârșit al declarațiilor politice. Deși nu știu cum să-și arate dragostea pentru români (gândiți-vă la campaniile electorale), aleșii românilor se dușmănesc cu pasiune între ei.

Chiar este imposibil să se înțeleagă politicienii pe subiectele de importanță națională?

În chestiunea cu declarația d-nei Macovei a intervenit, astăzi, și premierul Ponta. Bănuiți în susținerea cărei păreri. Așa cum îl cunoaștem, Ponta a vorbit jumătate serios, jumătate miștocar. „Dacă vom constata că se fac abuzuri, vom lua măsuri” vs. „Am observat deja frăția evazioniștilor fiscali”. Care evazioniști sunt, ați ghicit!, din mass-media. De ce n-ar fi, mă întreb, chiar concurenții lui S. Ghiță? Așadar, politicianul Ponta, care are nevoie de voturile oamenilor, se arată sceptic, dar promite o cercetare a celor reclamate de Macovei. În schimb, procurorul Ponta susține, evident, interesele statului, și dă ca sigură coalizarea mass-media evazioniste, după cum a declarat și partenerul său politic S. Ghiță. Ar fi fost o adevărată minune ca VVP să promită, în primul rând, verificarea spuselor Monicăi Macovei, opozanta sa în politică, după care să vorbească despre frația imorală.

Nu trebuie să fii specialist, nici liberal în gândire, să vezi răul care a fost pus în mișcare. Așa cum de la acarul Păun încoace, omul mic este primul controlat, suspectat și judecat, tot așa, astăzi, atacul antisistem înseamnă, pentru oamenii puterii, lezarea statului. Evident, dacă, înainte de toate, premierul ar fi cerut o anchetă, s-ar fi întocmit lista abuzurilor și s-ar fi anunțat măsurile dispuse. Fără alte speculații. Dar cum să-și dorească așa ceva premierul nostru social-democrat? Să ajungă cumva să-i dea dreptate adversarei sale creștin-democrate? Nu, așa ceva nu se ezistă! Din păcate, nu avem un premier atât de înțelept, pe cât își dorește președintele Iohannis, pentru primii pași ai României spre lucrurile bine făcute. Și, tot din păcate, imaginația președintelui este dependentă de respectul instituțional pe care îl poartă glumețului nostru premier. Or, respectul acesta este mult mai comod decât orice gest public onorabil și curajos…

Sigur, d-l Ponta nu joacă singur pe terenul abuzurilor declarative, în spațiul public românesc. Convingerea mea este că boala e veche. Și, ca o altă dovadă a eșecului comunismului de stat actual, vă reamintesc de campania națională de acum trei ani, pe tema descentralizării administrației publice. Campanie care, la Sibiu, a fost susținută și de primarul nostru de atunci, actualul președinte. Ați mai auzit ceva pe tema asta? Vă spun că nici nu aveați cum să auziți. După ce s-au „lămurit” că e greu (și, în viziunile unora, riscant) să te lepezi de proiectul ceaușist al împărțirii administrative, politicienii noștri au lăsat-o baltă cu reforma. Și așa vom rămâne mult și rău, cu o administrație publică total nepotrivită societății libere și capitaliste în care trăim.

Prin urmare, v-ați pus întrebarea de ce nu se înțeleg politicienii noștri, nici măcar când e vorba de interesele naționale? Opinia mea este că, după ceea ce fac și, mai ales, declară, ei tratează politica pe criterii comerciale. Așa cum comercianții care vor câștiguri mari de sărbători, anunță pe toate canalele: „Paștele vine cu prețuri foarte mici!” În ambele situații, e vorba de incultură profundă și exces păgubos de originalitate. Mult doritul câștig material e mai presus decât conținutul mesajelor și așteptările oamenilor. Iar lideri importanți, precum dl Ponta, asigură din greu apă la moara unor astfel de convingeri, cu declarațiile lor în doi peri.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu