O avocată din Sibiu a obținut în instanță o decizie judecătorească ce aruncă practic în aer modalitatea de ridicare a mașinilor parcare neregulamentar în municipiul Sibiu. Informația a fost făcută publică de un blogger sibian, iar cei de la primărie au fost informați de sentința dată de justiție.
Bloggerul sibian Tudor Popa a anunțat că avocatul Crăciuneanu Lucia Maria a obținut în instanță, printr-o sentinta definitivă și irevocabilă, anularea unor articole din HCL 103/2011 prin care cei de la SC Piețe SA și poliția locală au primit competența de a solicita în calitate de agent constatator ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea autovehiculelor şi vehiculelor de orice fel staţionate şi oprite neregulamentar în mun. Sibiu.[contextly_auto_sidebar id=”SeolHw2CDRUVuWl4OrEZo97lRCgZlQOR”]
Practic, la pagina 7 din sentința dată în 16.02.2015 se spune că dispozițiile din HCL sunt nelegale în măsura în care atribuie altor agenți constatatori decât polițiștilor din cadrul poliției rutiere de a constata și sancționa oprirea/staționarea neregulamentară pe drumurile publice aflate pe domeniul public sau privat al municipalității, a autovehiculelor și vehiculelor de orice fel.
Mai pe românește mașinile pot să mai fie ridicare de cei de la Biroul de Ridicări Auto, doar cu acordul celor de la Biroul Rutier Sibiu.
Primăria nu se oprește și ridică mașini în continuare
Municipalitatea sibiană a luat la cunoștiință de decizia justiției. Chiar și așa reprezentanții municipalității spun că mașinile parcate neregulamentar în Sibiu, o să fie ridicate în continuare de către cei de la Biroul de Ridicări Auto. ”Conform dispoziţiilor art. 7 lit.h din Legea nr. 155/2010, poliţia locală are competenţa de a constata contravenţii şi de aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor privind oprirea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. Competenţa SC PIEŢE SA este limitată la efectuarea operaţiunilor de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor, aceasta neîndeplinind calitatea de agent constatator, în sensul OUG nr. 195/2002 şi al Legii nr. 155/2010 pentru a putea dispune sau solicita măsura ridicării vehiculelor oprite sau staţionate neregulamentar”, spune Dana Alexandru, șef serviu juridic, contencios şi registru agricol din cadrul Primăriei Sibiu.
Puteți vedea întreaga motivare a justiției AICI.