video un student a amenajat casa viitorului la sibiu. este incredibil ce a făcut acolo!

iosif1Un tânăr proaspăt medaliat la un concurs internațional a regândit locuința în care stă alături de părinți. Iosif a transformat casa în una inteligentă în care invențiile sale se regăsesc cu succes și cu siguranță vor fi apreciate de toată lumea.

O familie din municipiul Sibiu are șansa să locuiască într-o „casă inteligentă”, care le urează membrilor ei bun venit acasă, le cântă „La mulți ani!”, udă gazonul, asigură securitatea proprietății și reglează în așa fel sistemul de încălzire, încât factura la gaze este cât pentru o garsonieră, deși casa are o suprafață de peste 200 de metri pătrați, conform agerpres.ro
Casa a devenit o locuință a viitorului, desprinsă parcă din filmele SF, datorită invenției unui student în primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Studentul, Iosif Băncioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa națională a concursului internațional de proiecte informatice „Infomatrix 2015″.[contextly_auto_sidebar id=”A6bUChbrzaxYs7ibN7CBnOrcVKYd2eKd”]
„Este vorba de un modul al unei automatizări, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller”), care ajută la deschiderea unei uși pe bază de senzori de mișcare, cititor de carduri și interfon. Este interesant faptul că, prin adăugare de module I/O (input/output) se pot conecta diverși senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diverși parametrii, PLC-ul comandând diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transformă o casă obișnuită, în casa viitorului”, a declarat Iosif Băncioiu.
Această invenție va participa la București, în perioada 14-18 mai, la faza internațională a acestei competiții, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internaționale, din țări de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud și Europa).

video un student a amenajat casa viitorului la sibiu. este incredibil ce a făcut acolo!

Casa viitorului e la Sibiu
Deși arată de afară ca o casă obișnuită, cu niște panouri solare pe acoperiș, casa viitorului de la Sibiu te surprinde încă de când îi pășești pragul. Îți urează bine ai venit și de îndată ce intri în living o muzică ambientală te înconjoară, datorită unor senzori din tavan, controlați de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.
„Welcome! You are home alone”, spune o voce feminină în limba engleză atunci când treci de senzorul care detectează mișcarea.
Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casă pot apăsa diverse butoane, pe un „touchscreen”. Cu o simplă apăsare pe acest „touchscreen”, poți deschide sau închide jaluzele de la geamuri. În cazul în care ai uitat să îți pui ceasul deșteptător să sune, casa inteligentă te trezește dimineața și are de grijă să îți amintească să duci copiii la grădiniță sau la școală.
Această automatizare prietenoasă, cum o numește inventatorul ei, Iosif Băncioiu, te ajută să faci economie la facturi. Spre exemplu, factura de curent este redusă considerabil. Deși există întrerupătoare în casă, aproape nimeni nu le mai folosește, pentru că totul este calculat în funcție de lumina naturală de afară care inundă casa prin niște geamuri foarte mari. „Totul este pe bază de senzori de mișcare și senzori de lumină. Dacă intensitatea luminoasă este mai ridicată, atunci nu se aprind becurile în casă”, explică Iosif Băncioiu.
Una din cele mai mari economii se face la factura de încălzire. Proprietarul casei, unchiul studentului inventator, a recunoscut că a plătit doar 150 de lei factura la gaze într-o lună de iarnă, la o casă cu o suprafață de 230 metri pătrați.
„Acest sistem controlează și partea de încălzire. Se face practic un schimb între panourile solare, șemineu, cu sistemul de încălzire integrat al apei și centrala de încălzire pe gaz. (…) Într-o lună geroasă de iarnă, factura de gaz a fost de 150 de lei”, a spus Iosif Băncioiu.
Când familia nu este acasă sau doarme, gazonul este udat automat cu ajutorul senzorilor și panoului de comandă din casă.
„Are în software un interval prestabilit, mai exact noaptea, zilnic, în funcție de umiditate și viteza vântului. Dacă umiditatea este ridicată și vântul bate destul de tare, nu pornește sistemul de irigație. Practic, casa îți udă gazonul și când nu ești acasă”, a adăugat inventatorul.
Poate cea mai importantă utilitate a acestui panou de automatizare, este sistemul de securitate.
„În cazul încălcării perimetrului fără cartele de acces, proprietarul este anunțat prin SMS sau apel telefonic pe telefonul mobil. Dacă în curte se află o pisică sau un câine, stăpânul casei nu primește alarmă prin SMS, pentru că sunt mai mulți senzori care sesizează asta. Accesul în casă se poate face pe bază de cheie sau card de acces”, completează Iosif Băncioiu.

Casă cu ”autonomie”
Ce este special în cazul acestei automatizări este ceea ce se întâmplă în cazul unei pene de curent. Există autonomie de la 24 la 48 de ore, în funcție de utilizare. Practic toate funcțiile se mențin și dacă nu există alimentare cu curent electric timp de două zile.
Pentru a construi panoul de comandă, circuitele și a monta senzorii, Iosif Băncioiu a muncit doi ani, însă casa viitorului a început să funcționeze de un an.
Întrebat dacă s-a așteptat să fie recompensat cu o medalie de aur pentru invenția aceasta, studentul sibian a răspuns: „Sincer vă spun că nu mă așteptam, dar mă bucur și sunt mândru de asta. Să sperăm că o să ne menținem și la etapa mondială a concursului Infomatrix”.
Un asemenea sistem inteligent costă în jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului și proprietarului casei.

reportaj - casa viitorului
play-sharp-fill

REPORTAJ - Casa Viitorului


Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică