În viaţa de zi cu zi, unul dintre cele mai importante aspecte legate de sănătate este îngrijirea pielii. Tocmai de aceea, profesioniştii din domeniul dermatologiei din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu sunt preocupaţi de dezvoltarea permanentă a cunoştinţelor privind metodele de diagnosticare şi tratament.
În acest sens, în perioada 16-18 aprilie anul curent, doamna Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru, medic şef al Secţiei Clinice Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu a participat la cel de-al IV-lea Congres Mondial de Dermatoscopie, care s-a desfăşurat la Viena, Austria.
Congresul a fost prezidat de Dr. Harald Kittler, Profesor în cadrul Departamentului de Dermatologie al Universităţii de Medicină din Viena iar la eveniment au participat numeroşi medici din întreaga lume: Europa, SUA, Canada, America de Sud, Asia, Australia şi Noua Zeelandă.
Pe parcursul celor trei zile ale congresului s-a derulat un program ştiinţific deosebit de interesant şi divers, specialiştii invitaţi abordând o tematică complexă, în care au fost luate în considerare în mod corespunzător toate aspectele legate de imagistica pielii. Principalele teme au fost, printre altele: recunoaşterea precoce si tratamentul tuturor formelor de cancer de piele şi imagistica bolilor inflamatorii ale pielii. [contextly_auto_sidebar id=”vYrl292ijQQsjeoR8BQh2HCh5nNJK7GW”]
În cadrul prestigioasei manifestări, Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru a participat cu două lucrări ştiinţifice foarte apreciate: o comunicare orală având ca temă analiza dermatoscopică a nevilor la copii şi adolescenţi cu titlul ”Clinical and dermoscopic features of melanocytic lesions in childhood and adolescence” şi o lucrare la sesiunea postere despre nevii congenitali cu titlul ”Clinical and dermoscopic features of congenital melanocytic nevi in children and teenagers”.
”Importanţa examenului dermatoscopic al nevilor în general, ca şi urmărirea dermatoscopică în evoluţie a leziunilor melanocitare, cu surprinderea în faze incipiente a modificărilor acestora, este esenţială în recunoaşterea precoce a transformării lor în melanom malign. Această examinare accesibilă ar putea avea beneficii considerabile în diagnosticul în stadii precoce al melanomului malign, fază în care tratamentul poate fi curativ, reducând morbiditatea şi mortalitatea prin această formă foarte agresivă de cancer cutanat”, a declarat Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru.
„Congresul a fost unul de înaltă ţinută iar prezenţa activă a dermatologiei sibiene în cadrul manifestării indică nivelul ridicat de profesionalism şi implicarea în cercetare a Secţiei Clinice Dermatovenerologie a SCJU Sibiu, a mai precizat Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este o unitate sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, cu rol în asigurarea de servicii medicale (preventive, curative, de recuperare şi paleative) şi care participă la asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, pe baza Hotărârii nr. 93/2010 a Consiliului Judeţean Sibiu.