"HIENELE" DE LA MORGĂ: Accidentele mortale sunt o mină de aur

masina arsa dn14 foto 3Trei săptămâni au trecut de când în  Mag doi frați au fost conduși pe ultimul drum, de întreaga suflare a satului după ce au murit în chinuri groaznice, în mașina incendiată  în urma accidentului de circulație din Șura Mare. Autorul, un tânăr de 19 ani, în stare de ebrietate, Adrian Mușoaie,  sancționat anterior de 4 ori de polițiștii rutieri sibieni.

Acum iese la iveală o latură mai puțin cunoscută a unor astfel de evenimente tragice. Dincolo de impactul mediatic pe care îl produc evenimentele șocante se pregătesc să intre în scenă ”hienele”.  La fel cum mirosul sângelui atrage animalele de pradă, mirosul banilor trezește interesul case lor de avocatură, dispuse să lupte alături de familiile victimelor gratis, pentru o felie cât mai mare din despăgubirea finală obținută de la companiile de asigurare, care poate ajunge la cifre de sute de mii de euro.

"HIENELE" DE LA MORGĂ: Accidentele mortale sunt o mină de aur

În acest caz, mediatizat în toată țara, nu mai puțin de cinci case de avocatură au început o luptă crâncenă chiar la căpătâiul morților. ”Primii avocați au apărut încă de la morgă”, spune Doru Rucșa, tatăl celor doi frați uciși în accidentul provocat de Adrian Mușoaie.

VEZI AICI CINE ESTE ACEST TÂNĂR ȘI FOTOGRAFII ȘI VIDEO CU ACESTA

Dintre cei patru copii, daniel și Ana eru preferații lui. Este o familie simplă și harnică de rromi, care locuiește la marginea satului. Nimeni nu spune o vorbă rea despre acești oameni. Tatăl a muncit în Germania pentru a aduna ceva bani. Așa au cumpărat Dacia în care cei doi copii ai săi și-au găsit sfârșitul. “M-am bucurat nespus când am aflat că Daniel dă examen pentru permis. Era un semn că vrea să facă ceva în viață. Am cumpărat mașina asta și o remorcuță. Nu cine știe ce dar speram ca, în timp să luam o mașină mai bunișoară”, spune cu vocea stinsă Doru. “Daniel mi-era cem mai drag. Nu l-am bătut niciodată. O singură dată, când eta micuț, i-am dat una peste mânuțe. Tot eu am început să plâng de neghiobia mea”, își amintește cu durere omul care acum câteva zile și-a condus la groapă copiii. Acum așteaptă ca justiția să facă dreptate. Cel care a provocat accidentul a fost sancționat de patru ori de polițiști. Nu era prima data când era prins băut la volan.

La Mag, mașinile avocaților au atras privirile țăranilor. “Hienele”, cum mai sunt numiți avocații care aleargă prin țară după cadavre, au aplicat toate metodele pentru a-și atinge scopul. Viorel Moldovan, unul dintre cei mai de vază gospodar din Mag este și consilier local. De pe situl primăriei se poate afla ușor numărul său de telefon. “Am fost și eu sunat de mai mulți avocați. Încercau prin mine să ajungă la familia victimelor. Unii nici măcar nu aveau dreptul să practice avocatura și spuneau că o să facă contractul pe alte nume”, spune Viorel Moldovan.

Semnături la necaz

Om simplu, fară prea multă care, Doru spune că nu are nevoie de bani. Este iritat de lupta avocaților care se dau peste cap să- intre în voie pentru bani. “Eu, dacă judecătorii vor da ceva bani, o să fac o casă pentru fetița lui Daniel că are numai trei ani. La noi nu e scump să faci o casă. Restul o să-i donez la Biserică sau la niște copii orfani”, o spune cu hotărâre omul.

“Primul care a reușit să ne facă să semnăm a fost unul Bogdan din București. Ne-a dat 16.000 de lei pentru a avea de înmormântare. Am semnat că eram tare supărați, nici n-am știut ce semnam. Când ne-am dumirit am dat banii înapoi și am rupt contractul. Erau penalități de 2 la sută pe zi și din suma de despăgubire trebuia să- dăm 30 %. Au venit alții. De la Craiova, de la Deva… Am semnat cu o familie de avocați tare cumsecade, tot din București, Daniel B. Îl cheamă ca pe fiul meu mort și asta m-a făcut să-l iau pe el”, explică Doru Rucșa.

 

Miza este ușor de bănuit. Despăgubirile de la firma de asigurare a celui care a produs accidental. Avocațíi promit sute de mii de euro, din care speră să obínă 20-30 de procente. Numele avocatului cu care a semnat inițial Doru Bucșa apare în stenogramele judecătorului Stan Mustață într-o discuție privind unele depăgubiri dar și în alte dosare în care reprezenta familiile victimelor unor accidente tragice.

Cunoscutul avocat Marius Striblea cunoaște acest fenomen și spune că este firesc ca un client să se îndrepre spre avocat și nu invers. “Este cristalizată o practică a unor avocați, puțini la număr, care se află în strânsă legătură cu personalul de la morgă și care se deplasează atunci când au informații pentru a oferi o sumă de bani unor persoane nevoiașe ce sunt rude ale unor  victime unor accidente tragice. Ulterior încheie un contract de asistența juridică. Nu putem spune că este ilegal, însă este profund imoral”, a declarat avocatul Marius Striblea.

 

Ultima oră

Comentariul meu