Un sibian, singurul român care și-a asigurat DRONA. Despăgubire RECORD dacă provoacă decesul unei persoane

dronaÎn România la ora actuală există mii de drone folosite mai mult sau mai puțin de persoane care se pricep să piloteze astfel de ustensile. Acestea pot deveni o armă periculoasă dacă cumva sunt scăpate de sub control și rănesc sau chiar ucid o persoană accidental. Un tânăr din Mediaș și-a asigurat drona pentru câteva sute de euro. Vorbim în acest caz inclusiv de despăgubiri pentru persoanele care ar putea să fie rănite accidental de aparat.

Un singur român și-a asigurat drona pe care o are în proprietate plătind 500 de euro pe an, ceea ce înseamnă inclusiv despăgubiri din partea companiei de asigurări, de 300.000 de euro, în cazul în care acest aparat cade și provoacă decesul unei persoane, a declarat joi, pentru AGERPRES, proprietarului dronei, Octavian Isăilă, din municipiul Mediaș (județul Sibiu).
„Asigurarea de răspundere civilă îmi asigură răspunderea civilă până la un milion de euro și asigurarea Casco îmi asigură valoarea echipamentului. Asiguratorul suportă răspundere civilă până la un milion de euro sau 300.000 în caz de deces, în cazul în care cade la cineva în cap. (…) Răspundere civilă față de terți și sunt acoperite și riscurile de război și legate de terorism”, a explicat Octavian Isăilă.
O asemenea dronă care cântărește 9,5 kilograme, dacă se prăbușește de la o înălțime de 150 de metri, înălțimea maximă la care zboară, ar putea să rănească grav pe oricine, chiar și să provoace decesul unei persoane.
Proprietarul dronei, Octavian Isăilă, este și primul român care și-a înregistrat oficial o dronă la noi în țară, în martie 2014, cumpărată chiar cu fonduri europene. Isăilă susține obligativitatea asigurării tuturor dronelor din România. Deținător a șase drone, Octavian Isăilă a declarat că intenționează să le asigure pe toate.
„Părerea mea ca și utilizator de drone, dar și ca om care are proprietăți, că dronele care zboară în intravilan să fie obligatoriu asigurate de răspundere civilă. Eu sunt sigur că la un moment dat o să înceapă și să cadă. Spre exemplu, am fost la Andre Rieu, la București și băieții zburau cu o dronă deasupra mulțimii, care teoretic și legislativ este interzis. Am auzit de un caz când o dronă a căzut și a secționat fața cuiva”, atrage atenția Octavian Isăilă.

Un sibian, singurul român care și-a asigurat DRONA. Despăgubire RECORD dacă provoacă decesul unei persoane

Discuții cu mai multe firme
Proprietarul dronei a discutat cu mai multe firme de asigurare pentru a le convinge să îi asigure aparatul.
„Această asigurare este un produs exclusiv pentru drone. Drona pe care mi-am asigurat-o face panoramare sferică aeriană. Pentru filmări folosesc o dronă de 3,5 kilograme care urmează să o asigur. Urmează să le asigur pe toate. Pentru cele de greutate mai mică, probabil o să fie mai mică asigurarea”, speră Octavian Isăilă.
El a făcut deja o afacere din fotografierea și filmarea cu drone. Tot el a realizat și o altă premieră, efectuând prima transmisie live cu o dronă la o competiție sportivă din România.
Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă s-a așteptat ca asigurarea dronei să acopere inclusiv riscul de război sau terorism, Octavian Isăilă a răspuns că urmează să ceară mai multe detalii despre această clauză asiguratorului.
Doru Obreja, director Asigurări Aviație în cadrul companiei de asigurări care a lansat prima asigure pentru drone din Romania, a declarat marți, pentru AGERPRES, că până la finalul anului ar putea încheia câteva zeci de astfel de asigurări.
„Probabil vom încheia câteva zeci de asigurări până la finalul anului. Nu o să fie o dezvoltare foarte mare dacă legislația nu o va cere, dar în momentul în care, peste un sau un an și jumătate, va începe utilizarea dronelor grele și mult mai periculoase, în momentul acela probabil va exploda solicitarea de astfel de asigurări”, a spus Doru Obreja.

1.000.000 de euro pentru 500 de euro plata asigurăriri
Asigurarea pentru drone de la această companie este adresată atât operatorilor de astfel de aparate, cât și producătorilor, și acoperă o serie de riscuri specifice: daune materiale parțiale sau totale suferite de drone (Casco), răspunderi față de terți (pentru potențiale daune cauzate de drone altor persoane, proprietăți etc), răspunderea producătorului (include răspunderea față de terți a producătorului dronei) și răspunderea deținătorilor de depozite (hangare). La asigurarea de tip Casco, prețul este de 6-10% din valoarea acesteia, iar la cea de tip RCA în funcție de suma asigurată. Doru Obreja susține că la o sumă asigurată de 1.000.000 de euro valoarea poliței de tip RCA este de 500 de euro.
Doru Obreja se așteaptă ca în decurs de doi ani acest tip de asigurare să genereze un business de 150.000 — 200.000 de euro.
În prezent, există aproximativ 60 de drone înregistrate oficial în România, majoritatea fiind comerciale, utilizate pentru filmare și fotografiere aeriană, pentru panoramare normală și sferică, fotogrametrie 3D, topografie, supravegherea culturilor pentru agricultură, verificarea câmpurilor de fotovoltaice prin termografie, operațiuni search & rescue situații de urgență etc. Toate dronele comerciale trebuie să fie înregistrate oficial la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Totuși, Octavian Isăilă estimează că sunt mult mai multe drone în România decât cele înregistrate oficial.

Ultima oră

Comentariul meu