Afaceristul sibian Ilie Carabulea a găsit un investitor care să scoată din impas banca deținută de către holdingul său. Astfel reprezentanții de la Banca Carpatica au ajuns la finele săptămânii trecute la o înțelegere cu fondul de investiții JC Flowers din SUA.
Banca Carpatica din Sibiu, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea, va fi vanduta unei firme de investitii din SUA. Carabulea a fost somat de Banca Nationala sa gaseasca un investitor pentru Carpatica, aflata in dificultate financiara.
Banca Carpatica din Sibiu a anunţat joi seara pe bursa de la Bucureşti că fondul american J. C. Flowers a ajuns la o înţelegere cu mai mulţi acţionari ai băncii gupaţi în jurul lui Ilie Carabulea pentru achiziţia acţiunilor deţinute de aceştia, inclusiv a drepturilor de preferinţă în cadrul majorării de capital.
Carpatica, banca din Sibiu care se luptă să traverseze criza, trebuie să facă o majorare de capital de 110 milioane de lei pentru a-i permite să se menţină în parametrii de prudenţialitate ceruţi de Banca Naţională.
„Prin încheierea memorandumului, acţionarii minoritari care acţionează concertat împreună cu dl Ilie Carabulea au fost de acord să iniţieze discuţii pe bază de exclusivitate cu J.C. Flowers & Co. cu privire la următoarele: vânzarea către fonduri de investiţii care beneficiază de consultanţa J. C. Flowers a acţiunilor deţi¬nute de acţionarii respectivi în bancă şi fie să nu îşi exercite şi să nu tranzacţioneze drepturile de preferinţă cu privire la majorarea de capital, fie să le transfere către fonduri de investiţii care beneficiază de consultaţa J. C. Flowers în conformitate cu legis¬la¬ţia pieţei de capital din România“, menţionează conducerea executivă a Băncii Carpatica.
În perioada următoare, conform înţelegerii, banca din Sibiu va intra într-un proces de audit desfăşurat de americani.
„În cazul finalizării tranzacţiei avute în vedere, Carpatica va beneficia de un acţionariat puternic, cu o vastă expertiză în sistemul financiar-bancar. În acelaşi timp, capitalul atras va asigura băncii capitalizarea pentru dezvoltarea viitoare.“
Carpatica, o bancă înfiinţată acum un deceniu în Sibiu de Ilie Carabulea, voia să replice modelul Băncii Transilvania, dar a avut mai puţin succes.
Problemele pe care le are Ilie Carabulea cu justiţia plus lupta cu managementul actual condus de Johann Gabriels au ţinut banca în loc.
Sub presiunea Băncii Naţionale care nu vrea ca banca să devină o problemă pentru sistem, Ilie Carabulea a fost forţat să găsească un investitor şi să susţină aducerea de capital suplimentar.
La începutul acestui an, Carpatica a avut discuţii cu Nextebank, dar negocierile au eşuat.
Pe Bursa de Valori Bucureşti acţiunile băncii au fost stabile, tranzacţionându-se între 0,0427 şi 0,0430 lei. La aceste preţuri capitalizarea băncii este de 136,8 milioane de lei (30 mil. euro).
J. C. Flowers este unul dintre giganţii de pe Wall Street.
Ilie Carabulea este presat de Banca Naţională să găsească un investitor pentru Carpatica, astfel încât banca să se menţină în limitele de prudenţialitate şi să aibă bani pentru dezvoltare. De-a lungul anilor, cel mai bogat om din Sibiu a avut mai multe discuţii cu potenţiali investitori dar care nu au dus la niciun rezultat. Acum, Carpatica îşi încearcă norocul cu investitori americani, conduşi de fondul J.C. Flowers, unul dintre liderii de pe Wall Street. Sursa: zf.ro