Muzica contemporană este în centrul Festivalului ICon Arts 2015

incon artsVioloncelistul Adrian Mantu, membru al cvartetului de coarde ConTempo, unul din cele mai renumite din lume, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că de-abia aşteaptă să ajungă la Sibiu, atât pentru concertele pe care grupul le va susţine aici, în cadrul Festivalului ICon Arts, cât şi pentru colaborarea pe care o avea, în cadrul Academiei cu acelaşi nume, cu cei şase compozitori selectaţi pentru programul „Composer in Residence”.

Festivalul  ICon Arts 2015, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, a debutat vineri seara, la Cetatea Biertan, cu un recital susținut de tineri artiști de peste ocean şi va continua cu şapte concerte, ultimul fiind programat în data de 1 august, la Cetatea Cisnădioara.
„Continuăm seria evenimentelor Celebrates!. Dacă în 2014 invitatul de gală a fost Mircea Tiberian, a cărui activitate de 40 de ani am sărbătorit-o, anul acesta invitatul special este cvartetul ConTempo, un cvartet prestigios, apreciat în întreaga lume, cu o biografie foarte lungă. Partea bună e că sunt de origine română. Partea proastă este că activează în străinătate şi rareori apucă să concerteze în România. Suntem norocoşi că vom organiza împreună această ediţie, profitând de aniversarea de 20 de ani de când a fost creat acest cvartet”, a declarat vineri, Sebastian Gheorghiu, directorul festivalului, în cadrul unei conferinţe de presă.
Violoncelistul ConTempo, Adrian Mantu, a intervenit live, prin internet, tocmai din Irlanda, grupul urmând să sosească în România duminică, pentru a lucra cu cei şase compozitori selectaţi în cadrul programului internaţional „Composer in residence”.
„Ne dorim să ajungem cât mai repede la Sibiu, în primul rând pentru concerte, dar şi pentru vremea de acolo. Îmi face plăcere să vin, nu numai pentru spectacolul pe care îl vom susţine, cât şi pentru colaborarea cu compozitorii, pentru că este de datoria noastră, ca interpreţi, să colaborăm cu compozitorii zilelor noastre. Cântăm clasici, dar ne lipseşte colaborarea cu contemporanii noştri. Este extraordinar să te întâlneşti cu ei, să lucrezi cu ei, să dai şi să primeşti sfaturi şi împreună să creăm ceva frumos şi acest lucru se va întâmpla la Sibiu, unde vom colabora cu şase compozitori şi vom realiza un recital frumos. (…) Este un punct forte al festivalului Icon Arts (muzica contemporană, n.r.) şi de-abia aşteptăm să se întâmple”, a declarat Adrian Mantu. De altfel, cvartetul a interpretat, în ultimii trei ani, în premieră, peste 40 de noi compoziţii.
ConTempo va interpreta miercuri, 29 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” din Sibiu, cele șase premiere muzicale, creații ale tinerilor compozitori participanți ai programului de rezidență creativă ICon Arts.
Main-eventul Festivalului ICon Arts Celebrates! va avea loc la Sala Thalia, de la ora 19, când membrii cvartetului RTÉ ConTempo vor susține un concert extraordinar alături de Analia Selis. Din programul serii fac parte lucrări clasice, contemporane, tango argentinian și momente-surpriză.

Muzica contemporană este în centrul Festivalului ICon Arts 2015

Secţia de canto, un succes al Academiei
Ediţia din acest an a adus o premieră în ceea ce priveşte Academia ICon Arts, program care se desfăşoară în paralel şi se intersectează cu festivalul cu acelaşi nume, şi anume secţia de canto, care s-a dovedit a fi foarte căutată de tinerii artişti. „În festival avem o premieră, este pentru prima oară când avem o secţie dedicată canto-ului şi am început cum nu se poate mai bine, cu oaspeţi din străinătate, cu o experienţă îndelungată şi apreciată”, a declarat Sebastian Gheorghiu.
Academia beneficiază de sprijinul Ambasadei SUA. De altfel, primele două evenimente din cadrul festivalului sunt dedicate artiştilor de peste Ocean. „Este a doua oară când facem parteneriat cu ICon Arts, dar e prima oară când acesta are o componentă de canto. Anul trecut am avut un eveniment foarte frumos la Castelul Peleş, lucru care se va repeta şi la această ediţie şi sperăm că oamenii vor veni şi se vor bucura de prezenţa artiştilor americani, de compozitorii americani din cadrul acestui program. Apreciem că publicul românesc a început să cunoască mai bine cultura americană”, a declarat Marjorie Stern, ataşatul cultural al Ambasadei SUA.
Astfel, cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului, „Aspects of Love”, ce va avea loc sâmbătă, 25 iulie, ora 16, la Castelul Peleș din Sinaia, îi are ca invitaţi pe soprana Anne-Marie Condacse și baritonul David Malis, ce vor oferi o mostră de excelență, acompaniați la pian de Diana Spînu. Din program fac parte lucrări de Mozart, Enescu, Frontini, Gershwin sau Leoncavallo. Intrarea la concert se face pe baza invitațiilor ce pot fi obținute de pe site-ul www.peles.ro.
„Mâine avem un concert la un castel spectaculos. Vom cânta duete din Le nozze di Figaro, Pagliacci şi cântece de Wolf, Gerswhin, Enescu. Va fi un program variat şi eclectic”, a declarat baritonul David Malis.
„Mă simt foarte norocoasă fiindcă reprezint ambele culturi şi ambele şcoli de cânt şi am avut posibilitatea să studiez şi să cânt pe două continente. (…) E o mare plăcere să îl am alături de mine pe baritonul David Malis, care are o carieră impresionantă”, a declarat soprana de origine română Anne Marie Condacse.
Cei doi sunt profesori la ediţia din acest an a Academiei, la nou înfiinţata secţie de canto. În total, peste 80 de participanţi, de pe patru continente – Australia, Asia, America şi Europa – s-au înscris la cele trei secţii: muzică, dans şi fotografie.

Ultima oră

Comentariul meu