biocoop

Mai mulţi fermieri din judeţele Sibiu şi Mureş s-au unit într-o cooperativă, pentru că au înţeles că astfel îşi pot vinde mai uşor produsele. Au început acum 10 ani, iar acum sunt cunoscuţi pentru produsele lor bio. Le vând în magazinul propriu, iar mecanismul afacerii este unul foarte simplu, dar de succes.

”Membrii Biocoop sunt țărani mai mici, producători direcți pentru ceea ce comercializăm prin cooperativă. Toată lumea vinde produsele în magazinul propriu pe care îl avem la Sibiu și care se și numește Biocoop Sibiu. Acolo mai avem și câteva produse comerciale pentru diversitate, dar 90% din spațiul nostru este ocupat de produsele provenite de la țăranii din cooperativă. Fiecare membru este responsabil pentru produsele lui, astfel că ambalează sau înfrumusețează marfa cum vrea să fie vândută mai bine”, a declarat pentru Agrointeligența, Wilhelm Tartler, recunoscut apicultor din Sibiu și unul dintre fondatorii cooperativei.
Produse 100% bio

s-au unit într-o cooperativă şi le merg afacerile de minune. vezi cine nu s-a speriat de colectivizare şi a dat lovitura

Avantajul mare al țăranilor din județele Sibiu și Mureș este că au învățat ce înseamnă bio încă de dinainte ca agricultura ecologică să fie o tendință în agricultură. Pe vremea aceea, adică acum 10 ani, nici legea nu era clară, dar cooperativa i-a ajutat pe toți să afle care sunt normele europene și să le respecte întocmai. Marea nemulțumire a tăranilor bio este acum intrarea pe piață a oportuniștilor ”ecologici”, adică a celor care au intrat în business doar pentru subvenții și nu se țin de reguli.
Utilajele nu se folosesc la comun
“Noi nu suntem în competiție, suntem o echipă și ne ajutăm reciproc cu sfaturi, cu nutrețuri, cu ingrediente. Fiecare de ce are nevoie. În schimb, nu folosim la comun utilaje sau terenuri ca la alte cooperative. Fiecare își lucrează pământul și produce prin propria tehnologie”, ne-a mai explicat apicultorul.
O altă regulă a Biocoop este că fermierii vând doar 50% din producție prin magazinul propriu. Restul sunt liberi să își valorifice marfa cum doresc: la alte magazine, direct pe internet sau la fermă. “Mai vindem și la magazinele ecologice din București, alții merg și la piață sau la târguri. Sau chiar online și direct din fermă. Majoritatea fermierilor înscriși în cooperativă au și cazare, așa că omul poate merge să vadă singur cum merg lucrurile la o fermă și poate cumpăra direct de la fermier ce îl interesează”, explică președintele Biocoop modul în care țăranii bio își distribuie produsele.
Despre numărul de membrii ai Biocoop, Wilhelm Tartler a recunoscut că acesta fluctuează – nu toți rezistă la ritmul pe care membrii mai vechi îl impun. ”Membrii noi apar mereu. Dar mai mult de 15 producători nu a crescut până acum pentru că unii vin, alții pleacă”, precizează sibianul.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică