cele mai provocatoare spectacole pentru tineri din românia se văd la sibiu!

kampf_foto_jakablorant_02Ediția pilot a Festivalului Tânăr de la Sibiu (30 septembrie – 4 octombrie) face o cronică a realității din jurul nostru prin prezentarea unora dintre cele mai provocatoare spectacole pentru tineri din România.

„Profu de religie” este rodul unui „proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actorii Teatrului Național din Craiova, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național Craiova. „Ideea piesei /…/ e importantă nu doar ca problemă filosofică (ce e adevărul?), ci mai cu seamă în contextul conflictelor repetate între adevărul propovăduit de educatori (școală, biserică, familie) şi realitatea vieţii de şcolar. E aleasă ca teren al dezbaterii religia nu întâmplător, aici dogma fiind mai puternică, iar poziţionarea faţă de aceasta mai dificilă. Cu atât mai mult când e vorba de adolescenţă, vârsta «de ce»-urilor şi a crizelor identitare”, a declarat Mihaela Michailov, câștigătoarea unui premiu UNITER pentru cea mai bună piesă românească. „Profu de religie” va fi prezentat la Sibiu miercuri, 30 septembrie, de la ora 18:00, în sala de la parterul Teatrului „Gong”.
„Pisica verde” a obţinut Premiul „Sică Alexandrescu” pentru cel mai bun spectacol la Gala Tânărului Actor Hop 2013. Spectacolul spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna. Așa cum declara și Elise Wilk, autoarea piesei, acest spectacol spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri. În primul rând însă, piesa vorbeşte despre puterea imaginaţiei, cea care ne salvează de lumea gri în care trăim. Lumea celor șase adolescenți înseamnă cartierul de blocuri din spatele combinatului, şcoala, primele iubiri şi clubul President, unde merg sâmbătă seara. Dar lumea lor mai înseamnă şi îngeri care beau vodkă, vrăji făcute la miezul nopţii, pisici verzi care apar în mijlocul intersecţiei şi pastile colorate pe care le înghiţi ca să uiţi. Este o lume din care părinţii lipsesc: fie sunt plecaţi la muncă în străinătate, fie n-au timp, fie copiii sunt nevoiţi să joace rolul părinţilor. Toţi adolescenţii din această poveste se refugiază în lumi paralele, care par mult mai frumoase şi mai suportabile decât cea în care trăiesc. „Pisica verde” spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, este vorba despre o iubire neîmpărtăşită. Reprezentația spectacolului va avea loc miercuri, 30 septembrie, ora 20:00, la sala de la etaj a Teatrului „Gong”.
În spaţiul performativ contemporan, spectacolul lui Ferenc Fehér de la M Studio, Kampf este o incursiune coregrafică în zona puterii şi manipulării, a „echilibrului” între dominator şi dominat, a relaţiei între grup şi individ. Show-ul funcţionează cu multiple coregrafii – inclusiv de sunete – care folosesc intens părţi „nedansante” din corp (dansul cu spatele sau cu palma), cu o sincronizare perfectă şi cu excelente partituri teatrale, ce includ doze consistente de umor. Trupa maghiară de la M Studio funcţionează organic, într-o sincronie perfectă. În spectacol apare un artist fascinant, de mare expresivitate, Levente Orbán, cu o plastică corporală unică şi o figură aspră şi cameleonică, între Jim Morisson şi Humphrey Bogart, actor de mare fineţe şi forţă care poate fi văzut în filmul premiat la Festivalul de la Cannes 2015, Son of Saul (regia László Nemes, propunerea Ungariei pentru Premiile Oscar 2016). Spectacolul va fi prezentat joi, 1 octombrie, ora 20:00, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.
Acest eveniment este finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin fondul de timbru teatral.

cele mai provocatoare spectacole pentru tineri din românia se văd la sibiu!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică