Pasionatii de pescuit sunt intotdeauna la curent cu ultimele noutati in materie de echipamente sau tehnici menite sa ii aduca mai aproape de capturile mult visate. Nicidecum crapul nu este un peste pretentios, insa exista cateva trucuri legate de dimensiunea si actiunea lansetelor disponibile pe piata care iti pot facilita succesul la pescuit. Barbatii care obisnuiesc adesea sa isi petreaca diminetile pe malul lacurilor sau al baltilor special amenajate pentru acest sport au o viziune de ansamblu asupra caracteristicilor primare pe care trebuie sa le indeplineasca anumite articole de pescuit. Asadar, lungimea recomandata pentru undita se situeaza intre limitele de 3,6 – 3,9 metri. Fara doar si poate, alegerea dimensiunii este un aspect care influenteaza decisiv pescarii care doresc sa arunce lanseta la distante mai mari, in acest context cei patru metrii fiind mai mult decat suficienti.
Lanseta cu actionare lenta, medie sau rapida?
Daca nu sunteti initiati in aceasta arta sportiva si nu aveti idee ce presupune actiunea unei lansete, un brief lamuritor dezleaga misterul: actiunea lansetei are legatura cu locul din care aceasta incepe sa se aplece , mai precis in momentul in care o aruncam in apa. Cele trei clase difera prin pozitia din care incepe sa lucreze lanseta, astfel: daca undita se actioneaza pe ultimul segment ea se regaseste in clasa rapida, daca se actioneaza pe ultimele doua segmente atunci o putem considera o undita inceata, iar daca se actioneaza exact in pozitia mediana atunci avem de a face cu o undita medie. Ei bine, dupa ce am deslusit impartirea lansetelor dupa modul de actionare o sa vorbim despre avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare model in parte.
Persoanele care abia ce se initiaza in ritualul pescuitului au nevoie de articole de pescuit care sa fie usor de manuit, mai ales ca se afla la inceput si nu sunt buni cunoscatori ai activitatii respective. Din aceasta cauza, lanseta cu actionare lenta este ideala pentru persoanele care viseaza la o undita stabila, ce nu este afectata de socurile minuscule. In momentul in care se agata crapul ea este usor de manuit si de adus la suprafata. Din perspectiva lansetei cu actionare medie nu putem adauga prea multe avantaje, doar accentuarea fortei sale care faciliteaza pescuitul la distante mari. Minusurile sunt si ele sesizabile la undita cu actionare mediana, cel mai raspandit in cadrul cunoscatorilor fiind reprezentat de diminuarea vitezei de intepare.
Pentru ca am vorbit atat despre categoriile mici si mijlocii este cazul sa acordam atentia cuvenita si modelului cu actionare rapida, care este preferabil pentru pescuitul la distante mai mari, singurul dezavantaj fiind faptul ca o data cu schimbarea mecanismului se amplifica si rigiditatea unditei, iar din aceasta cauza ea nu va mai fi la fel de usor de manevrat. Ajungem treptat la ultimul considerent pe care se bazeaza alegerea unditei de pescuit si anume pretul, in acest caz el osciland intre 70 si 250 de euro pentru un articol de calitate medie spre ridicata. Bineinteles, pasionatii de pescuit vor merge cu investitiile financiare mai departe de atat, ajungand sa consume chiar 500 de euro pentru o lanseta profesionista.