energie-electrica

Consiliul Județean Sibiu participă joi, 22 octombrie 2015, la licitația organizată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru achiziționarea de energie electrică pentru anul 2016. Este pentru prima dată când administrația județeană participă la o astfel de licitație care va avea loc pe platforma electronică a BRM.

Consiliul Judeţean Sibiu vrea să cumpere energie electrică de pe piaţa liberă. Licitaţia e o premieră

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a luat această decizie în conformitate cu dispozițiile legale care reglementează liberalizarea pieței pentru furnizarea energiei electrice. Mai mult, la finalul acestui an expiră și contractele încheiate de vechii furnizori cu Consiliul Judeţean Sibiu şi cu cele 42 de instituţii subordonate.

„Liberalizarea pieţei pentru energia electrică ne permite să participăm la o astfel de licitaţie. Preţurile sunt mai mici decât ceea ce tarifau până acum vechii furnizori de electricitate. Încheierea unor noi contracte, atât pentru Consiliul Judeţean Sibiu, cât şi pentru instituţiile subordonate, va reduce substanțial cheltuielile, ceea ce ne va permite să folosim fondurile astfel economisite pentru noi investiții pe care consilierii județeni le vor considera prioritare pentru județul Sibiu”, spune Constantin Şovăială, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu și instituțiile subordonate consumă anual energie electrică în cuatum de aproximativ 9.700 MW, iar principalele avantaje rezultate din accesarea pieței libere prin licitație sunt următoarele:
– prețul avantajos – utilizarea mecanismului de negociere a prețului conferă posibilitatea îmbunătățirii suplimentare a prețurilor de către ofertanți față de ofertele financiare inițiale; în situația în care prețurile obținute nu se încadrează în plafonul propus, există posibilitatea de a negocia reducerea acestora cu ofertantul clasat pe primul loc în cadrul aceleiași ședințe fără să fie necesară reluarea întregii proceduri;
– termenul redus de desfășurare a procedurilor – ordinul este programat la tranzacționare în minimum 7 zile din momentul emiterii lui;
– executarea în bune condiții a contractului în baza sistemului de garanții utilizat, cât și ca urmare a atentei selecții a ofertanților înainte de a fi admiși la tranzacționare;
– existența unui număr mare de ofertanți datorită cantităților importante tranzacționate la nivelul total al pieței.
Criteriul de atribuire este prețul cel mai scazut și, în cazul în care Consiliul Județean Sibiu agreează prețul, noul furnizor poate începe furnizarea energiei electrice din prima zi a anului 2016.

Ultima oră

Comentariul meu