VIDEO FOTO – Nenorocirea din București: Cine se face vinovat de moartea celor 27 de oameni și cauzele incendiului în care au fost răniți peste 160 de oameni

incendiu pozeProcurorul general al României s-a deplasat la clubul în care a avut loc incendiul de vineri noapte. Între timp patronul clubului Colectiv a fost audiat de anchetatori și se fac și cercetări pentru a vedea dacă locația în care 27 de oameni au decedat, iar alți 162 au fost răniți, avea toate autorizațiile de funcționare.

Până la ora actuală, ancheta privind cauzele incendiului de la Clubul Colectiv a fost făcută de Parchetul Tribunalului Bucureşti, cercetările fiind făcute pentru ucidere din culpă, anchetatorii urmând să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.
Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia.
El a precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, se va desfăşura procedura de identificare a victimelor, la sediul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).
De asemenea, se va face în continuare cercetarea la faţa locului şi vor fi audiate persoanele care deţin şi administrează clubul, a mai spus procurorul.
rocurorii şi echipele de criminalişti au făcut cercetarea la faţa locului, au ridicat probe care să ajute în stabilirea cauzelor incendiului, inclusiv înregistrări video care au surprins momentul în care focul a aprins materiale din sala de la Clubul Colectiv în care se desfăşura concertul, apoi s-a propagat. Forţele de ordine au securizat zona, pentru a permite anchetatorilor să facă cercetări. De asemenea, anchetatorii audiază mai mulţi martori şi cer avize şi documente referitoare la clădire şi la folosirea acesteia pentru concerte sau alte spectacole. Totodată, sunt analizate înregistrările video.

Procurorii vor stabili şi dacă organizatorul concertului avea dreptul să folosească materiale pirotehnie şi dacă în acest sens exista un aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
În anchetă se va avea în vedere şi dacă organizatorii aveau un plan de evacuare în cazuri de urgenţă, dacă uşile de evacuare putea fi uşor accesibile şi dacă în club erau mai multe persoane decât permite suprafaţa sălii.
Prioritatea anchetatorilor în acest moment, în cazul incendiului din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, este identificarea victimelor, urmând ca apoi să fie audiaţi răniţii care pot vorbi cu anchetatorii.
Raed Arafat a făcut noi precizări: clubul Colectiv nu avea autorizaţie pentru organizarea de evenimente la care să participe un număr aşa mare de persoane. „Nu avea autorizaţie pentru aglomerări de persoane, pentru activiţi cu persoane multe”.

Patronul clubului audiat
Alin Anastasescu, principalul acţionar al Clubului Colectiv, a fost chemat noaptea trecută la audieri. El a ajuns la Poliţia Capitalei în jurul orei 3:30.
La audieri vor trebui să vină patronii şi organizatorii evenimentului pirotehnic. Din primele informaţii se pare că nu ar fi singura firmă care a organizat acest eveniment pirotehnic.
Anchetatorii trebuie să stabilească cu exactitate numărul persoanelor care erau în club la momentul tragediei, care era capacitatea clubului, dacă patronii aveau asigurate condiţiile de evacuare.
În cursul nopţii, poliţiştii au mers din spital în spital pentru a sta de vorbă cu persoanele care puteau da declaraţii despre tragicul eveniment.

S-a lămurit problema cu firma care a făcut show-ul pirotehnic
Firma avea autorizaţie de funcţionare pentru spectacole cu materiale pirotehnice din grupal I, cele mai slabe, mai puţin periculoase şi mai puţin spectaculoase, pentru spectacole în interor. Astfel, nu ar fi fost necesară o astfel de solicitare de la ISU pentru un eveniment de tipul celui de aseară, dar anchetatorii caută probe dacă nu cumva societatea a folosit materiale pirotehnice din grupele superioare, care ar fi avut nevoie de autorizaţii suplimentare, ce ar fi presupus o solicitare către municipalitate, apoi către poliţie şi apoi către ISU. ISU ar fi trebuit să verifice spaţiul şi apoi să decidă dacă emit sau nu această autorizaţie.

video
play-sharp-fill

S-au făcut cercetări după ce IML a preluat trupurile neînsufleţite, s-au demarat procedurile de cercetare la faţa locului, care continuă la această oră.
Specialiştii urmează să se intereseze strict de materialele pirotehnice folosite. Între timp, procurorii au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.
Nu exista niciun fel de autorizare de la ISU pentru spectacolul pirothenic de aseară, a declarat Raed Arafat.
Nu a existat nicio solicitare către ISU pentru verificări şi autorizări pentru un eveniment care presupune spectacol pirotehnic la interior, a adăugat Raed Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat spune că incendiul a fost anunţat la ora 22.32 de minute, iar echipajele au ajuns la faţa locului 11 minute mai târziu.
Tragedia Bucuresti - Incendiu Club Colectiv
play-sharp-fill

Tragedia Bucuresti - Incendiu Club Colectiv

VIDEO FOTO – Nenorocirea din București: Cine se face vinovat de moartea celor 27 de oameni și cauzele incendiului în care au fost răniți peste 160 de oameni

Surse info: Politia Romana, Digi 24, Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu