facebook cover size emil cioran

Zilele Emil Cioran au fost gândite pentru a aduce un plus de valoare memoriei lui Emil Cioran și pentru a-i perpetua opera în anul în care se împlinesc 20 de ani de la dispariția sa fizică. 13, 14 și 15 noiembrie 2015 devin astfel zilele în care toți iubitorii operei filosofului rășinărean pot afla detalii despre el, dar și zilele în care tinerii care încă nu îi cunosc creația în amănunt o pot face. Cu ocazia acestui eveniment, Consiliul Județean Sibiu a finanțat tipărirea unui tiraj suplimentar de 500 de exemplare al volumelor „Emil Cioran Opere”, editat de Fundația Națională pentru Știință și Artă, al cărei președinte este academicianul Eugen Simion. Lucrarea, publicată în Colecția „Opere fundamentale”, are două volume ce însumează 3.650 de pagini.

Zilele Emil Cioran- zeci de evenimente culturale la Sibiu şi Răşinari

„Este o onoare și o bucurie pentru Consiliul Județean Sibiu să fie co-organizator pentru un astfel de eveniment de o importanţă culturală majoră, pe care dorim să îl permanentizăm. Emil Cioran este un sibian şi un român care nu trebuie uitat vreodată, iar noi ne-am propus ca și tinerii, cât mai mulți dintre ei, să fie beneficiarii ofertantului program din agenda Zilelor Emil Cioran. În acest sens, toate evenimentele sunt deschise publicului, pe care îl așteptăm în număr cât mai mare”, a declarat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
La rândul său, Ioan Ovidiu Sitterli, prefectul județului, a declarat : „Este un eveniment organizat spre beneficiul tuturor cetăţenilor judeţului Sibiu, începând de la elevi, studenţi, profesori, până la pensionari. Personalitatea lui Emil Cioran impune ca acest eveniment să se organizeze nu doar la nivel naţional, ci internaţional. Nouă, autorităţilor locale ne revine obligaţia de a organiza acest eveniment, care va deveni, an de an, tot mai important”.
„Am primit cu bucurie propunerea Ministerului Culturii de a ne implica într-o nouă manifestare și consider că această cooperare între instituții va fi un succes în a-i acorda filozofului rășinarean importanța cuvenită și recunoaşterea binemeritată. Zilele Cioran sunt un prilej pentru a readuce în discuție importanta problemă privind achiziționarea Casei memoriale de la Rășinari și transformarea ei în Centru Cultural al Academiei Române”, spune Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.
„Sibienii îl consideră pe Emil Cioran cel mai bun produs cultural dat de județul nostru lumii întregi. Moștenirea valoroasă a Sibiului a facut din Emil Cioran o emblemă, un antet. Dar Emil Cioran este mai mult decât aceste cuvinte, el este o stare, un factor de potențare culturală care chiar și astăzi produce germeni și idei. Din acest motiv, credem că este obligația noastră de a-i remarca valoarea și de a-l transmite generațiilor viitoare”, declară Razvan C Pop, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.
În cele 3 zile se va respira Cioran. La Sibiu și Rășinari spiritul filosofului va fi prezent în manuscrisele ce vor fi expuse la Biblioteca ASTRA, în filmul documentar prezentat la sediul ASTRA Film, în incinta școlilor la care a învățat (Școala „Octavian Goga” Rășinari, Școala „Sava Popovici Barcianu” Răşinari și Colegiul Național „Gheorghe Lazar” Sibiu), se va regăsi în discuțiile de la masa rotundă la care se vor așeza academicieni și invitați din țară și străinătate.
Și pentru că se adresează în mare măsură tinerilor, evenimentul se promoveaza pe Facebook, pe pagina www.facebook.com/ZileleEmilCioran, unde se vor posta zilnic informații despre Emil Cioran, se vor anunța evenimentele care vor avea loc, iar pagina va fi activă și după finalul evenimentului. De asemenea, identitatea vizuala a fost creată special pentru eveniment – un logo ce a împrumutat culoarea albastră specifică arhitecturii rurale a Marginimii Sibiului, logo ce va fi folosit unitar, și în anii următori.
Bugetul întregului eveniment este asigurat de Consiliul Judetean Sibiu (55.000 de lei), Ministerul Culturii (14.000 lei) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (10.500 lei).

Ultima oră

Comentariul meu