VERDICT – Piftia și rulourile cu salata de boeuf, cauza principală a intoxicării celor 40 de oameni în noaptea de Revelion la Hotel Parc!

toxiinfectie alimentaraDirecția de Sănătate Publică Sibiu a anunțat marți că s-au stabilit cauzele producerii intoxicărilor celor peste 40 de persoane din noaptea de Revelion la restaurantul hotelului Parc. Piftia și rulourile cu salata boeuf au dus la apariția toxinfecților. De asemenea angajații depistați cu stafilococ au fost trimiși acasă să se trateze.

Din probele bacteorologice recoltate de la 22 de angajaţi ai blocului alimentar al unităţii (exudate nazale şi faringiene), 9 exudate nazale (41%) şi un exudat faringian au fost pozitive pentru Stafilococ.
Cele 4 coproculturi recoltate în ambulator de la pacienţi au fost negative, iar din cele 20 de coproculturi de la personal, 1 a fost pozitive pentru Stafilococ, restul fiind negative pentru germeni patogeni.
S-au recoltat 29 probe alimentare (10 din alimente de la micul dejun, 8 din preparate culinare pentru Revelion, iar 11 din materia primă utilizată la prepararea micului dejun, respectiv de la gustarea rece de Revelion).
În 2 dintre probele de la masa de Revelion (piftie şi rulou cu şuncă cu salată boeuf), s-a identificat Stafilococ aureus hemolitic coagulazo-pozitiv, restul probelor fiind corespunzătoare.
S-au recoltat 10 teste de salubritate din blocul alimetar al unităţii (suprafeţe de lucru, ustensile, tacâmuri) toate corespunzătoare, iar cele 6 probe recoltate de pe mainile personalului au fost, de asemenea, corespunzătoare.

VERDICT – Piftia și rulourile cu salata de boeuf, cauza principală a intoxicării celor 40 de oameni în noaptea de Revelion la Hotel Parc!

Concluziile anchetei
Manifestările clinice, incubaţia scurtă (câteva ore), distribuţia după debut a cazurilor cunoscute, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută şi de numărul mare de purtători de stafilococ în rândul personalului (posibilă sursă), cât şi de prezenţa aceluiaşi germen în 2 preparate culinare pregătite în 31.12.2015.
Absenţa stafilococului în probele recoltate de la bolnavi (coproculturi negative) nu ne permite să confirmăm statistic cazurile, dar nici nu infirmă o toxiinfecţie alimentară stafilococică.
S-a declarat închis episodul de îmbolnăvire în 11.01.2016, dată la care s-au primit ultimele rezultate de laborator.

Măsuri aplicate: amendă și personal trimis să facă tratament
S-a aplicat o amendă de către Compartimentul Control în Sănătate Publică pentru deficienţele constatate în unitate şi s-a decis scoaterea din activitate a purtătorilor de stafilococ depistaţi în rândul personalului pentru efectuarea tratamentului. foto: arhiva

Ultima oră

Comentariul meu