Opt turiști veniți tocmai din Marea Britanie așteaptă să urce cu telecabina la peste 2.000 de metri în Munții Făgărașului, pentru că sunt primii turiști din 2016, care vor înnopta sâmbătă, în singurele igluuri de gheață din România, cele de la Bâlea Lac, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătorul de cuvânt al Hotel of Ice.
Amplasate în imediata apropiere a Hotelului de Gheață (Hotel of Ice) din județul Sibiu, cele patru igluuri oferă o experiență de călătorie unică. Mai frig decât în iglu e doar afară, unde minima poate coborî la minus 14 grade Celsius și zăpada măsoară 79 de centimetri.
Pentru al patrulea an, în Masivul Făgăraș turiștii se pot caza în condiții extreme. Noutatea e că acum cei care preferă o noapte în iglu își vor împărți aceste încăperi sculptate în gheață cu statui de gheață care înfățișează personaje celebre din desene animate: Elsa, Ana și omul de zăpadă, Olaf din „Frozen” sau Heidi. Cine își dorește o noapte la minus șase grade cel puțin, dar la capul patului să aibă sculptat prezidiul Parlamentului European, poate să aleagă iglu-ul „Cabinet de Bruxelles”.
„Putem anunța că am terminat construcția celor patru igluuri. Acestea se află chiar lângă Hotel of Ice. Primul iglu se numește „Cabinet de Bruxelles”, pentru că aici, pe peretele din față, e sculptat prezidiul din Parlamentul European și sunt puse steagurile tuturor țărilor din UE. În al doilea iglu, „Frozen Sweden”, care reprezintă Suedia, au fost sculptate cele două personaje, Elsa și Ana și omul de zăpadă, Olaf. În al treilea iglu, „Heididorf sau Tărâmul lui Heidi, fetița munților”, e sculptată în gheață Heidi. Al patrulea iglu se numește „Golden lady”, după celebra statuie din Luxemburg”, a precizat Lidia Bădilă.
Un iglu este practic o cameră cu o singură intrare, care e închisă de un fel de ușă de lemn. În interior se află un pat matrimonial, de gheață, peste care se așează scândură, o saltea, piei de animale și doi saci de dormit. Există noptiere de gheață, cu lămpi. Problema e atunci când e nevoie de baie, pentru că turiștii trebuie să iasă din iglu afară în frig și să meargă câțiva metri prin zăpadă, până la băile amenajate la Telecabină sau la Cabana Bâlea Lac.
Principalul motiv pentru care unii turiști aleg să doarmă în iglu și nu își închiriază o cameră în Hotelul de Gheață este intimitatea. Tocmai de aceea, o noapte de cazare în iglu e mai scumpă. Dacă o noapte în Hotel of Ice costă 440 de lei, în iglu costă 660 de lei.
„De regulă, cei care aleg să doarmă în iglu fac asta pentru că au mai multă intimitate. Temperatura în iglu este mai scăzută față de Hotel of Ice, poate ajunge și la minus șase grade Celsius”, a explicat Lidia Bădilă.
Hotelul de Gheață și igluurile de la Bâlea Lac sunt singurele construcții de gheață din România.
Reprezentanții Hotelului de Gheață de la Bâlea spun că acesta ocupă locul trei într-un top al celor mai frumoase construcții de gheață din Europa. Topul a fost realizat recent de revista britanică Essential Magazine și cuprinde un ansamblu de iglu-uri, un castel de gheață și trei hoteluri de gheață.
Sursa www.agerpres.ro