În anul 2015, infracţionalitatea sesizată a cunoscut un trend descendent la nivelul judeţului Sibiu, de la 12.970 infracţiuni în 2014 la 11.450 infracţiuni în 2015. Acelaşi trend descendent caracterizează şi indicatorii privind infracţionalitatea judiciară (-9%), infracţionalitatea economico-financiară (-16%) şi infracţionalitatea de altă natură (-17%). Aceste lucruri reies din bilanțul pe 2015 al IPJ Sibiu.
Obiectivul prioritar de acţiune al Politiei de Investigare a Criminalităţii Economice a constat şi în anul 2015 în asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protecţia bugetului consolidat prin combaterea evaziunii fiscale în toate sectoarele economice, având în vedere cu predilecţie fraudele intracomunitare şi fraudele care se comit cu ocazia achiziţiei, importului, producţiei, transportului şi comercializării produselor accizate, precum şi infracţionalitatea specifică achiziţiilor publice.
În anul 2015 infracţionalitatea economico-financiară sesizată a scăzut cu 16,3%. Combaterea evaziunii fiscale a cunoscut o scădere a infracţiunilor sesizate (- 9,5%), poliţiştii specializaţi pe acest domeniu au desfăşurat activităţi în 462 de dosare penale privind fapte de evaziune fiscală. Din totalul acestora au fost soluţionate 225 de dosare. Prejudiciile recuperate au fost în valoare totala de 24.900 mii lei.
Activităţile întreprinse, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanţelor Publice cu atribuţii în domeniu, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, ce desfăşoară activităţi comerciale în domeniile vizate, determinând creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate, aspect susţinut de dinamica indicatorilor macroeconomici de impact înregistraţi. Astfel, datele puse la dispoziţie de Administraţia Finanţelor Publice Sibiu reflectă creşterea încasărilor fiscale la bugetul de stat cu 9,09 % faţă de perioada similară a anului 2014, dinamică înregistrată de principalele taxe şi impozite (impozitul pe profit, impozitul pe salarii şi venit, TVA şi accize).
Combaterea corupţiei din competenţa de cercetare a Poliţiei Române
În cursul anului 2015 au fost înregistrate 17 dosare penale, din care 13 ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor S.I.C.E. Au fost înaintate la parchetele competente 24 dosare penale, din care 15 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru un număr de 136 de fapte de corupţie. Faptele infracţionale au fost comise de un numar de 52 de persoane, 28 dintre acestea fiind cu funcţii de conducere.
Combaterea pirateriei şi contrafacerii de produse
Au fost înregistrate 31 de dosare pentru care s-a dispus I.U.P. pentru fapte prevazute de legislaţia drepturilor de propietate intelectuală, au fost soluţionate 44 dosare pentru 52 de fapte prevazute de legile speciale, fiind indisponibilizate produse piratate şi contrafăcute în valoare de aproximativ 300.000 lei, reprezentând îmbrăcăminte, încălţăminte, aparatura electronică, bunuri electrice, ceauri, parfumuri, alte produse aparţinând unor mărci de renume din domeniul auto şi sportiv. foto: arhivă