Marți după amiază Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a trimis-o în judecată pe Maria Precup, primar al municipiului Reghin. Acuzațiile sunt luare de mită și abuz în serviciu.
Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Maria Precup, primarul din Reghin, pentru luare de mită și abuz în serviciu, alături de arhitectul șef al municipiului și alte două persoane, anunta agerpres.ro.
Maria Precup a fost reţinută în decembrie 2015 pentru luare de mită şi abuz în serviciu. DNA arată că primarul a pretins, în vara anului 2012, administratorului unei societăţi comerciale o sumă de bani pentru o anumită persoană, pentru ca, în schimb, edilul să accepte la plată decontarea unor lucrări neexecutate de către respectiva societate, în cadrul unui proiect de amenajare a unei străzi din municipiul Reghin.
Persoana ce urma să beneficieze de banii ceruţi drept mită de primar era reprezentanta altei societăţi comerciale faţă de care se instituiseră măsuri de executare silită pe motive de neplată a obligaţiilor către bugetul de stat.
Astfel, suma de 26.040 lei a fost remisă de administratorul societăţii comerciale, sub forma unei vânzări – cumpărări mascate, banii fiind viraţi direct în conturile trezoreriei, pentru a fi stinse obligaţiile societăţii datornice către bugetul de stat şi pentru care Administraţia Finanţelor Publice Reghin instituise măsuri de executare silită.
În 4 septembrie 2012, conform înţelegerii, primarul Precup a acceptat la plată şi a decontat o lucrare care nu fusese executată de societatea al cărei reprezentant a remis banii.
Prejudiciul cauzat municipiului Reghin este de aproximativ 75.000 lei, reprezentând lucrări neefectuate, şi în consecinţă, un folos necuvenit societăţii comerciale care trebuia să execute lucrările de amenajare.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Maria Precup a fost consilier local, apoi viceprimar, iar în 2012 a fost aleasă primar al municipiului Reghin.
Numele primarului din Reghin a fost implicat, în 2013, şi într-un dosar de corupţie în care procurorii anticorupţie susţineau că 19 inculpaţi, între care fostul edil al municipiului, Nagy Andras, ar fi aprobat vânzarea unui teren în suprafaţă de aproape 6.000 de metri pătraţi din Reghin către o societate comercială din localitate, fără licitaţie publică şi la un preţ subevaluat, iar fostul edil ar fi procedat la un schimb cu unul dintre consilierii locali, Lucia Bucin, în urma căruia i-a cedat gratuit firmei acesteia un teren de aproape 3.800 de metri pătraţi, proprietate a statului român. DNA susţinea că, astfel, Primăria Reghin a fost prejudiciată cu 69.861,9 euro.