Afaceristul sibian Ilie Crabulea are emoții în ceea ce privește preluarea Băncii Carpatica de către grupul Nextebank. Consiliul Concurenței s-a autosesizat și analizează cât de în regulă este această tranzacție.
Nextebank este o institutie de credit detinuta de fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund Cooperatief. Atat Nextebank cat si Banca Comericala Carpatica isi desfasoara activitatea pe piata serviciilor financiar-bancare, conform Mediafax.
„In vederea stabilirii compatibilitatii concentrarii economice cu un mediu concurential normal, autoritatea de concurenta va analiza operatiunea notificata, in conformitate cu regulamentul privind concentrarile economice”, se arata intr-un comunicat al Concurentei.
O decizie cu privire la aceasta operatiune de concentrare economica urmeaza a fi adoptata, conform prevederilor legale, in termen de 45 de zile de la data la care notificarea devine efectiva.
Consiliul Concurentei noteaza ca este interesat in obtinerea observatiilor si punctelor de vedere de la agentii economici terti, in legatura cu aceasta concentrare economica.
Nextebank a informat, la finele lunii ianuarie, ca finalizat achizitia unui pachet majoritar de peste 54,79% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica, prin cumpararea unui pachet de la mai multi actionari si subscrierea in cadrul procesului de majorare a capitalului social, primind aprobarile din partea BNR si ASF.
Totodata, Nextebank a anuntat, la momentul respectiv, ca a fost depusa la Consiliul Concurentei notificarea privind concetrarea economica rezultata in urma tranzactiei.
Nextebank intentioneaza ca, dupa parcurgerea procedurilor legale necesare, sa demareze un proces de fuziune cu Banca Carpatica.
Omul de afaceri Ilie Carabulea si alti patru actionari ai Bancii Comerciale Carpatica (BCC), actionand in mod concertat cu acesta, au vandut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro). De asemenea, Nextebank a subscris actiuni in valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica.
Banca Comerciala Carpatica si-a redus anul trecut pierderea neta la jumatate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate intocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea neta se ridica la 169,5 milioane lei.
Carpatica a primit din oferta din partea Nextebank dupa mai multe discutii esuate, dintre care ultima cu fondul american de investitii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achizitie a bancii, intrucat nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpararea celor doua banci impreuna.