Aproape 500 de km de drumuri judeţene se vor reabilita în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu în următorii ani din fondurile alocate Regiunii Centru prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Judeţul Sibiu are în plan să repare trei drumuri judeţene: DJ106B(DN1 Ocna Sibiului-Loamneş-Şoroştin-Ţapu-DN14B), DJ141(Mediaş-Moşna-Pelişor-Agârbiciu) şi DJ106(Sibiu-Cornăţel-Nocrich-Alţâna-Ighişu Vechi-Bârghiş-Agnita-Brădeni-limita cu judeţul Mureş).
Fondurile necesare sunt alocate prin axa 6, prioritatea 6.1, Regiunea Centru având la dispoziţie un buget de 109,84 milioane euro pentru finanţarea proiectelor. Lansarea apelului de proiecte cu publicarea ghidului, a formularului de cerere şi a celorlalte documente utile pentru proiectele destinate reabilitării infrastructurii rutiere, a avut loc marţi, 15.03.2016 la Bucureşti. Prin fondurile alocate se vor finanţa investiţiile ce vizează modernizarea sau reabilitarea reţelei de drumuri judeţene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu reţeaua TEN-T. Proiectele de la nivelul Regiunii Centru trebuie să prevadă activităţi de modernizare şi reabilitare pentru creşterea vitezei, siguranţei rutiere, şi a portanţei unui drum judeţean continuu sau tronson de drum judeţean, precum şi investiţii destinate siguranţei rutiere. Lucrările de modernizare finanţate presupun şi crearea de trotuare, piste de biciclete şi refugii în localităţi, iar Consiliile Judeţene trebuie să asigure trecerea cursivă a unui drum prin mai multe judeţe. Potenţialii solicitanţi ai acestor fonduri sunt doar consiliile judeţene, fie individual, fie în parteneriat sau asociere cu alte consilii judeţene şi/sau primării de municipii, oraşe şi comune. Contractarea proiectelor se va face pe principiul ”primul venit, primul servit”. Majoritatea consiliilor judeţene au deja studiile de fezabilitate făcute, iar în aceste 2 luni care mai sunt disponibile până la data de start depunere proiecte, se vor axa pe îmbunătăţirea calităţii proiectelor. Depunerea proiectelor va începe la data de 16 mai 2016, ora 12.00, şi va fi deschisă pe o perioadă de 6 luni, respectiv până în 16 noiembrie 2016, ora 12.00. Conform ghidului, cererile de finanţare se vor depune la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia.
Conform specificaţiilor acestei axe prioritare, investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport regională au fost deja analizate şi prioritizate, pornind de la necesităţile economico-sociale cuprinse în Planul Regional de Dezvoltare şi corelate cu Master Planul de Transport al României. Discuţii de stabilire a listei de proiecte prioritare ce vor fi finanţate pe această axă au avut loc în perioada 2013-2015, între cele 6 consilii judeţene din Regiunea Centru şi ADR Centru. În urma acestor întâlniri, a fost stabilită şi aprobată de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, o listă de 13 cereri de finanţare ce se vor depune spre finanţare, cu o valoare totală estimată la 181,24 milioane euro. Un proiect trebuie să aibă o valoare minimă eligibilă de 1 milion de euro şi nu poate depăşi valoarea de 50 milioane euro. Excepţie sunt proiectele în parteneriat unde valoarea maximă eligibilă este de 69,50 milioane euro. Co-finanţarea care trebuie asigurată de către solicitanţii de fonduri este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Sursa www.adevarul.ro
Fata badii! Tu ce scoala ai urmat? Geografie nu se facea deloc pe acolo? Medias, Mosna, Pelisor, AGARBICIU???? Ai habar pe unde ar fi traseul drumului de la Pelisor la Agarbiciu??? Apoi, DJ 106 de la Sibiu la Agnita a fost reabilitat de doi ani draguto. Sa nu-mi spui ca va fi reabilitat din nou ca asa ceva nici japonezii nu fac. Tronsonul Agnita – Sighisoara v-a intra in reabilitare (am citit pe alte surse) . Deci recomandarea mea este: Lasa-te fata de scris si fa orice altceva , de exemplu : Poti incepe prin a face autostopul pe drumurile inventate de tine.