finanțare pentru șapte proiecte interesante ale liceenilor sibieni. care sunt acestea!

proiecte eleviDupă o perioadă de 6 luni de muncă neîntreruptă pe care cei 20 de tineri voluntari, membrii ai echipei YouthBank, au depus-o, încep să se vadă și roadele efortului lor prin cele șapte proiecte propuse și implementate de liceenii sibieni care au primit câte o finanțare de până la 2 000 de lei în urma participării lor la Concursul de Proiecte.

Procesul de transformare pe care l-au început youthbankării noștri odată cu intrarea în echipă, le-a făcut cunoștință cu ce înseamnă un program educațional cu și despre tineri, i-a făcut să semene din ce în ce mai mult cu o familie și i-a învățat cum să își dezvolte gândirea antreprenorială astfel încât evenimentele de strângere de fonduri pe care urmau să le realizeze să fie de calitate și pe gustul publicului sibian. Echipa YB a găsit o cale prin care să strângă cei 1 500 de euro pe care îi aveau ca și obiectiv, astfel pe parcursul călătoriei lor pe drumurile dezvoltării personale și comunitare, youthbankerii au învățat să ceară sfaturi și consiliere de la specialiști, transformând aceste informații în capacități care i-au ajutat în organizarea a diverse activități de mobilizare de resurse din comunitatea locală precum vânzarea de produse hand-made, organizarea unui spectacol de dans ambițios cu peste 400 de spectatori în sală și o licitație de experiențe inedite. Astfel echipa a reușit să strângă cei 1 500 de euro, sumă dublată de partenerii programului, ProLanguage – Centru de limbi străine și British Council, construind astfel un fond de 3 000 de euro pentru a căror alocare au lansat un concurs de proiecte în luna martie a acestui an.

finanțare pentru șapte proiecte interesante ale liceenilor sibieni. care sunt acestea!

Echipa YouthBank nu a rămas pasivă după ce au lansat provocarea de a scrie proiecte înspre liceeni. Ei au organizat prezentări în toate cele 15 licee din orașul Sibiu în care au vorbit cu pasiune despre ce reprezintă programul YouthBank pentru ei și le-au arătat liceenilor, prin exemplele proiectelor finanțate în anii precedenți, că și ei pot genera idei cu valoare și impact pentru comunitate.
Spre marea bucurie a familiei YouthBank, căsuța de email a programului a început să se umple cu aplicații care reflectau adresări ale nevoile identificate de liceeni în comunitate și dorința lor de a contribui la un mâine mai frumos pentru locuitorii orașului Sibiu. Calitatea reală a aplicațiilor a făcut procesul de selecție, deja complex prin natura lui, să fie strâns și plin de provocări pentru echipă.

Astfel în cadrul preselecției, după ce youthbankerii s-a asigurat că toate aplicațiile respecta criteriile de rigoare, aceștia au construit un feedback care să aducă un plus de valoare fiecărei aplicații în parte. Feedback-ul a fost trimis echipelor, iar ele au avut timp până la interviuri să aducă modificări aplicațiilor, sporindu-și astfel șansele de a primi finanțarea. În etapa care a urmat, respectiv cea a interviurilor, rând pe rând, echipa noastră a cunoscut echipele de aplicanți. Youthbankerii au avut ocazia să își contureze opinia despre echipe, despre viziunea lor, să își testeze capacitatea de anticipare a fezabilității unor proiecte și să își exerseze gândirea critică. Interviurile s-au desfășurat într-o ambianță plăcută, asezonată cu râsete și discursuri libere, toate în sediul Fundației Comunitare Sibiu, părintele spiritual și organizatoric al programului educațional non-formal YouthBank Sibiu. Pe baza aplicațiilor în formă finală, fiecare membru din echipa noastră, a acordat note acestora, urmărind criterii bine stabilite precum fezabilitatea ideii, impactul și relevanța lor în comunitate, caracterul lor inovativ și nivelul de implicare al tinerilor în implementare. La sfârșit, am tras linie, iar în urma unei competiții strânse, punctajele finale ne-au indicat cei șapte câștigător din acest an pe care îi vom prezenta aici într-o ordine aleatorie:

– „Detectivii Juniori” – acest proiect a fost înscris de o echipă de liceeni din cadrul Colegiul Național Pedagogic „Andrei Şaguna” și constă în organizarea, pe data de 1 Iunie 2016, în incinta Colegiului, un Treasure Hunt pentru copii din clasele a I a și a II a.

– „Movie Night” – acest proiect a fost înscris de o echipa de liceeni ai Colegiul Național „Octavian Goga” și presupune difuzarea a doua filme, în cadrul Parcului Sub Arini. Astfel publicul doritor de a viziona filme în aer liber, va trăi experiența unei seri minunate în care vor fi îmbinate atmosfera unui picnic relaxant cu prietenii cu suspansul conferite de filme de calitate, alese de tinerii liceeni.

– „Cărți Pentru Cultură” – aflat la ediția a II a proiectului, a fost înscris de o echipă de liceeni ai Colegiul Național „Octavian Goga”. El își propune să stimuleze dragostea pentru lectură a tinerilor prin activități precum: schimbul de cărți într-un mediu organizat; o bibliotecă vie; un concert, unde intrarea se va face pe baza unei cârti, ce va fi donată ulterior unei biblioteci dintr-un mediu defavorizat; un concurs de creație literară tematic, prin care ei intenționează să descopere și premieze tinerele talente din județul Sibiu.

– „Festivalul Luminii” – este un proiect depus de o echipă de liceeni ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, dar care angrenează voluntari din multe alte licee sibiene și care își propune crearea un eveniment prin care cetățenii orașului să redescopere bucuria lucrurilor mărunte. Astfel aleile parcului Sub Arini vor fi umplute din nou de gulguțe luminoase care au bucurat locuitorii orașului nostru în ultimii ani.

– „Play as much as YOU can” – proiectul a fost depus de o echipă ce reunește liceeni ai Colegiul Național „Octavian Goga” și ai Colegiul Economic „George Bariţiu”. În cadrul acestuia, 12 copii din familii defavorizate, vor învăța să pună în scenă piesa de teatru „Albă ca Zăpada”. La final, punând în practică ceea ce au învățat in cadrul unei gale, organizate pentru copiii de la Orfelinatul din Orlat.

– „La Ceas Aniversar ” – proiectul a fost depus de o echipă de liceeni ai Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum, și fost inspirat de apropierea aniversării de a 50 de ani de la înființarea acestuia. Astfel elevii au lansa o inițiativă de a înfrumusețare a curții școlii prin ecologizarea acesteia, printr-o plantare de flori și arbuști, precum și recondiționarea și rebranșarea la apă a fântânii arteziene din curtea liceului, pe care își doresc să o înconjoare de cinci bănci care să reprezinte un colț de relaxare pentru ei în timpul pauzelor și să le servească drept suport pentru diverse alte activități cu scop educațional.

– „Principiul de Funcționare al Motorului cu Aburi”- acest proiect a fost de depus de o echipă de liceeni ai Colegiul Tehnic Independența Sibiu, prin intermediu căruia aceștia își propun să realizeze o machetă funcțională a unui motor cu aburi. Macheta va fi o miniatură a celebrei Mocănițe, fiind ulterior prezentată și altor clase și grupuri de elevi de profil tehnic și nu numai. Echipa de implementare a acestui proiect își dorește să se implice activ în acțiunea de restaurare a Mocăniței, iar construcția acestei machete va reprezenta un exercițiu ideal pentru ei întrucât modul de funcționare al Mocăniței și al machetei sunt identice.

Acești tineri curajoși au beneficiat de un training intensiv, organizat la sediul Fundației Comunitare Sibiu în care au învățat cum să își organizeze munca mai bine astfel încât ea să le ofere rezultatele așteptate prin strategii precum: setarea de obiective și respectarea lor, prin comunicarea eficientă a proiectul lor pe diverse canale de promovare, dar și prin construirea rapoartelor de activitate care îi vor ajuta să își promoveze munca în anii ce vor urma pentru a obține finanțări noi. Tot atunci echipele de liceeni au aflat care din cei 20 de youthbankeri le vor fi monitori, oferindu-le în mod activ suport pe perioada de implementare. Din câte putem observa, perioada aprilie-iunie va fi una ocupată pentru acești tineri, acesta fiind intervalul pe care îl au la dispoziție pentru implementarea acestor frumoase proiecte. Noi le urăm succes și ne luăm angajamentul că vom fi alături de ei la fiecare pas.

Pe această cale, echipa YouthBank ține să mulțumească comunității locale care a ales să participe la evenimentele noastre de strângere de fonduri și ne bucurăm că a venit vreme în care vă arătăm încotro au fost îndreptate resursele pe care le-ați investit în ele. Prin contribuția sibienilor și a partenerilor noștri ProLangage și British Council, cele șapte proiecte au primit o finanțare totală de 11.577 de lei.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică