Doi fosti colegi de scoala generala, Adrian Munteanu si Andrei Dragan Radulet, au investit in urma cu patru ani 60.000 de euro intr-o carmangerie de familie si un brand care, altfel, ar fi disparut. In prezent, Batranu’ Sas numara cinci magazine si afaceri de 3 milioane lei din mezeluri, prin care proprietarii vor sa se diferentieze de “producatorii traditionali”, ”categorie care nu mai are foarte multa valoare pentru ca se foloseste in mod exagerat”.
Dupa ce a terminat studiile economice, Adrian Munteanu (29 ani) (foto dreapta jos) a participat la un curs intensiv al ICE (Institute of Culinary Education – New York) unde a studiat arta culinara si management culinar. S-a intors cu dorinta de a dezvolta o carmangerie de familie si de a crea un brand. L-a cooptat pe Andrei Dragan Radulet (30 ani) (foto centru jos), un fost coleg de scoala generala, si impreuna au revitalizat o afacere sortita disparitiei.
”Brandul a fost lansat ca o activitate mica a unei firme mari cu alt obiect de activitate, care a intrat in insolventa. Noi am preluat activitatea aceasta mica si ne-am gandit ca o putem salva”, povesteste Andrei Dragan Radulet, cel al carui nume este legate de proiecte precum Targul de Craciun din Sibiu sau CibinFEST, un festival de bere de tip Oktoberfest.
Denumirea Batranu’ Sas a fost propunerea persoanei care a creat identitatea vizuala initiala. Dupa discutii cu fondatorii, l-a inspirat un renumit sas mezelar sibian – domnul Roth – a carui retete stau la baza produselor.
”Batranu’ Sas exprima traditie, experienta, seriozitate dar si ceva diferit de traditia romaneasca. Acestea sunt principiile pe care le-am ales sa ne ghideze si am vrut sa ne diferentiem de <<producatorii traditionali>>, categorie care nu mai are foarte multa valoare pentru ca se foloseste in mod exagerat”, crede Dragan Radulet.
Primul magazin a fost lansat in 2012, iar in formula actuala functioneaza din 2013. Investitia initiala a fost de aproximativ 60.000 euro, bani pe care i-au folosit pentru a achizitiona echipamentele de la firma intrata in insolventa. De asemenea, au achitat datoriile la furnizorii acestei activitati, pentru a nu sista livrarea materiei prime. Banii folositi au provenit din economii proprii si din imprumuturi de la membrii familiei.
”Primul an a fost foarte dificil din punct de vedere financiar din cauza dezechilibrului dintre costurile de productie si preturile practicate. Activitatea pe care am preluat-o avea o clientela deja formata, insa preturile erau prea mici pentru calitatea produselor pe care o ofeream. Am ales sa crestem preturile treptat, pe masura ce le ofeream clientilor ceva in plus, astfel incat ei sa nu perceapa cresterea de preturi ca fiind nejustificata. Am facut diverse imbunatatiri, cum ar fi cantare profesionale, cu etichetare, acceptare de carduri bancare, sisteme electronice de vanzare, campanii de reduceri, sistem de expunere a preturilor imbunatatit”, detaliaza antreprenorul.
Produsele sunt realizate in carmangeria proprie, situata in Sibiu, unde capacitatea de productie se va apropia de o tona pe zi. Gama de produse cuprinde crenvursti de porc si de vita, salam de vara uscat, parizer, toba, caltabos sau carnatii de porc proaspeti sau uscati.
”Pe parcursul anului avem 3 perioade distincte in care ne completam gama de produse, si anume de Pasti, sezonul de vara – GRILL, si in perioada Sarbatorilor de iarna. Atunci producem fripturi speciale gata de copt acasa, carnati proaspeti de gratar cu verdeturi de primavara, cu lamaie, cu cascaval, in perioada Pastilor, drob de porc ce dureaza 3 zile ca si proces de fabricatie, sau specialitati crud-uscate si/sau afumate ca Sauerkrautwurst, Coppa, Lachsschinken in perioada Sarbatorilor de iarna”, mai spune Andrei Dragan Radulet.
Sursa www.wall-street.ro