In cadrul proiectului de mobilitate si formare profesionala prin programul Erasmus+, voluntarii SNAC de la Colegiul Agricol ,,D.P.Barcianu’’ Sibiu au pregatit impreuna cu elevele de la Liceul Agricol Les Vergers din Dol-de-Bretagne (Franta) un program de sensibilizare a elevilor de ciclu primar fata de invatarea limbii franceze prin cantece si jocuri.
Astfel, timp de o saptamana, alaturi de cadre didactice de la Scoala Gimnaziala ,,I.L.Caragiale’’ (inv. Paulina Adam, inv. Dana Mosteanu, inv. Maria Denov) si de la Liceul Teoretic ,,C.Noica’’ (inv. Emilia Dragomir si inv. Gabriela Jugar), elevii celor doua licee agricole au sprijinit micutii claselor de ciclu primar in invatarea cantecelor cu care acestia au incantat publicul sibian vineri, 1 aprilie 2016 pe scena Teatrului Gong la festivalul concurs ‘’CHANTS, SONS SUR SCÈNE’’. Concursul se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu care studiază limba franceza ca limbă straină, dar si studentilor de la facultatea de litere. Colegiul National ,,Gh. Lazar’’, ISJ Sibiu si Lectoratul Francez al Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu, in calitate de organizatori ai festivalului au implicat in proiect diverse licee sibiene (Colegiul National ,,O. Goga”, Colegiul Agricol ,,D.P.Barcianu”, Colegiul Tehnic ,,Independenta”, Colegiul Tehnic De Industrie Alimentara ,,Terezianum”, Liceul Teoretic ,,O.Ghibu”), dar si reprezentanti ai comunitatii locale : Teatrul Gong pentru copii si tineret Sibiu, Asociatia de prietenie Ille et Vilaine Sibiu, Asociatia Francezilor din Sibiu.
Prin acest concurs ,,oferim tinerilor un cadru organizatoric şi instituţional care să răspundă nevoilor lor şi care să le ofere posibilitatea de a-şi manifesta liber şi deschis talentul muzical şi spiritul de competitie, o altă posibilitate de evaluare şi manifestare a talentului, creativităţii şi gradului de stăpânire, respectiv competenţei în utilizarea limbii franceze, într-un cadru informal’’, afirma doamna prof. D. Sacelean de la CNGL Sibiu, coordonatare a festivalului.
Juriul a desemnat castigatori ai locului I pentru fiecare dintre cele trei categorii de varsta, dupa cum urmeaza :
Categoria 13-15 ani : Poşta Andreea de la Colegiul Economic « George Baritiu » Sibiu
Categoria 16-17 ani : Tăvală Raluca de la Colegiul National « Gh. Lazar » Sibiu
Categoria 18-25 ani : Chiorean Bianca de la Colegiul National « Titu Maiorescu » Aiud, jud. Alba
Acestia vor participa la etapa nationala de la Baia Mare in luna mai.
,,Atat elevii liceului nostru, cat si stagiarele din Franta s-au implicat cu mult entuziasm in activitatile educative cu micutii de ciclu primar si de nivel prescolar.
Fiecare dintre liceeni si-a manifestat dorinta de a repeta oricand aceasta experienta, alaturi de cadre didactice deschise precum cele de la institutiile cu care am colaborat. Multumim ISJ Sibiu si conducerii unitatilor de invatamant implicate in proiectul de formare profesionala prin Erasmus+ (dir.prof. Darius Mara-Scoala Gimnaziala ,,I.L.Caragiale, dir. prof. Mihai Ordean-Liceul Teoretic ,,C.Noica’’, dir. prof. Rodica Sandru – Gradinita cu P.P. nr. 22 si Cresa 4) care au apreciat bunele intentii ale echipei de proiect de la Colegiul Agricol ,,D.P.Barcianu’’sprijinita de dir. prof. Viorel Muguras Popescu in parteneriatul cu Liceul Agricol Les Vergers, pentru a indruma micutii spre o noua cultura, cea a Frantei. Suntem foarte incantati sa remarcam faptul ca, prin acest proiect limba franceza a fost apreciata de copii si de parintii lor si speram ca studiul ei sa nu se opreasca aici, ci sa continue sa le ofere prescolarilor si scolarilor noi oportunitati’’, declara prof.Minodora Beza de la Colegiul Agricol ,,D.P.Barcianu’’, referent in cadrul proiectului de mobilitate prin Erasmus+.