văd sibiul la fel, dar schimbat. care sunt primele investiţii pe care le-ar face candidaţii dacă ar câştiga primăria sibiu
foto arhivă

primaria sibiu

Candidaţii la Primăria Sibiu au planuri pentru oraş. Nu sunt extravagante, iar în mare parte coincid. Cu toţii işi doresc asfaltarea tuturor străzilor, exploatarea potenţialului de agrement al râului Cibin şi construirea de noi scoli, creşe şi grădiniţe. Câteva proiecte însă sunt unice.

Bugetul Sibiului
Veniturile bugetului local al Sibiului au fost estimate la începutul acestui an la 535,6 milioane lei. Acesta este structurat conform clasificației funcționale în vederea evidențierii priorităților în alocarea fondurilor către domeniile de activitate din subordonarea Municipiului Sibiu. Aproximativ 61% din fondurile bugetare sunt repartizate pentru dezvoltarea orașului, adică spre investiții și alte cheltuieli asimilate acestora (reparații, întreținere, intervenții, dotări – mobilier urban, etc.) O pondere importantă din buget – aproximativ 19% – o reprezintă cheltuielile cu Învățământul (salarii, cheltuieli materiale – dotări, reparații curente, etc.) Pentru capitolul Cultură (Agenda Culturală, Agenda Sport, Agenda Comunității, programul minimal al Teatrului Național Radu Stanca, al Teatrului pentru Copii și Tineret Gong și al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, inclusiv cheltuielile de funcționare ale acestor instituții) sunt alocate fonduri reprezentând aproximativ 7% din totalul bugetului.

văd sibiul la fel, dar schimbat. care sunt primele investiţii pe care le-ar face candidaţii dacă ar câştiga primăria sibiu

Astrid Fodor(FDGR) dă cei mai mulţi bani pe drumuri
Principalul obiectiv al actualului primar interimar al Sibiului, dacă va rămâne în funcţie şi după alegeri, este continuarea modernizării infrastructurii rutiere în toate cartierele. Îşi doreşte ca nicio stradă din Sibiu să nu rămână neasfaltată. Acest proiect este evaluat de Astrid Fodor la aproximativ 94 milioane de lei.
Creşele şi grădiniţele au fost mereu insuficiente, iar locurile pentru copii în aceste instituţii mult sub cerere. De aceea, Astrid Fodor are în plan modernizarea infrastructurii educaționale prin construcția de noi creșe, grădinițe și săli de sport. Cele existente vor fi reabilitate si extinse pentru ca învățământul să se desfășoare exclusiv înainte de masă. Un învăţământ pus la punct ar costa administraţia 66 milioane de lei.
Un proiect îndrăzneţ şi care ar putea fi finalizat în câţiva ani este construirea unui complex de agrement care va cuprinde un aquapark, un skatepark, terenuri de baschet, handbal, volei și minigolf. Demararea unui astfel de proiect a fost luată în discuţie de reprezentanţii Primăriei Sibiu, iar Astrid Fodor ăşi doreşte să îl pună în practică. Valoarea sa a fost evaluată de candidatul FDGR la aproximativ 70 de milioane de lei.
Dacă va fi ca proiectele candidatului Astrid Fodor să fie puse în practică, ar însemna că zona de agrement a Sibiului va fi una dintre cele mai dezvoltate din ţară, pentru că în planurile candidatului intră şi valorificarea potenţialului de agrement şi promenadă ale râului Cibin. 25 de milioane de lei ar fi suficient pentru ca acest proiect sa prindă viaţă.
în aceeaşi categorie intră reabilitarea, modernizarea și extinderea parcurilor și zonelor verzi, amenajarea de miniparcuri și locuri de joacă în toate cartierele sibiului. 5 milioane de lei ar trebui sa asigure sibienilor un timp liber petrecut calitativ.
Astrid Fodor a făcut un calcul aproximativ al costurilor proiectelor sale, iar banii, spune ea, urmează a fi atraşi din finanţări şi alocaţi din surse proprii.

Răzvan Pop(PNL) mizează pe educație, infrastructură şi mediu
Lista primelor cinci obiective investiționale pregătite pentru viitor este deschisă de un proiect de extindere al Școlii Generale ”Nicolae Iorga” din Sibiu. Bugetul estimativ evaluat pentru astfel de lucrări se ridică la 2 milioane de lei. Candidatul PNL la primăria Municipiului Sibiu, Răzvan Pop vizează astfel de proiecte de extindere și reabilitare și pentru alte școli din oraș, a căror infrastructură este improprie pentru elevii sibieni.
Un alt proiect propus de liberalul sibian și dedicat tinerilor și educației acestora este extinderea și dotarea Teatrului Gong. Primul pas pentru reușita acestui obiectiv va fi realizarea unui PUZCP al cărui cost este de circa 15.000 de lei, urmând ca lucrările de extindere și dotarea teatrului Gong să se ridice la aproximativ 500.000 de lei.
”Sibiul verde” este un capitol important din strategia pentru Sibiu propusă de Răzvan Pop. Candidatul liberal vrea să transforme râul Cibin într-un ”drum de verdeață și lumină” care să traverseze orașul. Concret, Pop vrea să amenajeze malurile și albia râului astfel încât să se realizeze o promenadă pentru pietoni și bicicliști dinspre cartierele mărginașe spre centrul orașului. Un astfel de proiect de anvergură nu poate fi realizat fără un Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea, ecologizarea şi reamenjarea râului Cibin, pe care Răzvan Pop l-a înscris pe lista de priorități investiționale. Bugetul estimativ pe care candidatul PNL l-a calculat pentru realizarea SF-ul este de 50.000 de lei. Lucrările care sunt presupuse pentru un astfel de proiect s-ar ridica în total la 3 milioane de lei, bani din care se vor construi alei, va fi introdus iluminat stradal și vor fi achiziționate elemente de mobilier stradal.
Centrul istoric este considerat de Pop o carte de vizită, cu care sibienii se prezintă în fața lumii. Fațadele clădirilor istorice au nevoie de reparații, astfel că într-o primă fază Răzvan Pop va propune realizarea studiilor și renovarea a zece fațade din centrul istoric al Sibiului, proiect al cărui buget poate fi estimat la aproximativ 300.000 de lei.
Sibiul este în momentul acesta sufocat de mașini. Orașul are nevoie atât de parcări noi, cât și de spații verzi și locuri de joacă pentru copii. Un prim astfel de proiect va fi implementat în zona străzii Siretului, pentru care se va realiza un Plan Urbanistic de Detaliu în valoare de 70.000 de lei. Bugetul pentru lucrările propriu-zise va fi stabilit ulterior.

Ovidiu Sitterli(PSD)- listă de investiţii după întâlnirile cu cetăţenii
Candidatul PSD la Primăria Sibiu, Ovidiu Sitterli, fostul Prefect al Judeţului Sibiu, a conturat priorităţile oraşului în urma vizitelor pe care le-a făcut în cartiere, în precampania electorală.
A mers pe străzi de pământ, pe care doreşte să le asfalteze, dacă va deveni primarul Sibiului. Instituirea sensurilor unice pare fără sens pentru Sitterli, pentru că doreşte să le folosească doar în cazuri de excepţie. Lipsa parcărilor este într-adevăr o problemă a oraşului, pe care candidatul PSD vrea să o rezolve prin construirea de parcări supra şi subterane.
Dezvoltatrea infrastructurii educaţionale este şi ea o prioritate pentru Sitterli. Are în plan construirea a cel puțin două creșe și a patru grădinițe, astfel încât copiii să nu mai fie educați ”la grămadă”, în grupe de câte 35. În acest domeniu PSD şi PNL au aceeaşi viziune. Şi Sitterli îşi doreşte ca elevii să nu mai fie nevoiţi să înveţe în două schimburi, rezolvarea acestei problem fiind extinderea clădirilor unor şcoli şi modernizarea celor existente.
Al treilea mare domeniu de interes în care trebuie investit, spune Ovidiu Sitterli, este un program coerent de construcţie de locuinţe şi de reabilitare a clădirilor istorice. Această propunere vine în contextul în care în Sibiu s-a construit haotic în ultimii ani, iar aspectul oraşului şi al clădirilor nu este unul unitar.
Sibiul nu are decât un parc. Reabilitarea acestuia pentru a fi transformat într-un loc de recreere modern pentru alegători este o investiţie pe care Sitterli promite să o facă dacă va fi ales primarul Sibiului. Îşi propune de asemenea creşterea patrimoniului verde al Sibiului.
Deşi serviciile de utilitate publică ale Sibiului sunt unele dintre cele mai bune din România, candidatul PSD le vede îmbunătăţite. Sub posibilul său mandat deşeurile ar putea fi colectate selectiv, iar internauţii vor fi cei mai fericiţi pentru că vor primi WIFI gratuit oriunde în oraş. Şi pieţarii o vor duce mai bine, deoarece accesul în piaţa din oraş va fi gratuit, taxele fiind eliminate.
Proiectele lui Ovidiu Sitterli sunt dintre cele mai variate, însă costurile sunt încă neevaluate. Acestea vor fi stabilite după investirea sa ca primar, atunci când se vor cunoaşte şi sursele de finanţare.

Ioan Gligor(PMP) vede schimbarea Sibiului la nivel de PUG
Partidul Mişcarea Populară intră în cursa electorală cu Ioan Gligor, fost cadru militar. Acesta spune de la bun început că se bazează pe comunicare şi transaparenţă. Dacă va ajunge să conducă Sibiul, Gligor spune că primii bani îi va investi în finalizarea proiectelor deja începute, în principal asfaltarea tuturor străzilor. Apoi, la fel ca şi contracandidaţii săi, va investi în infrastructura de învăţământ, pentru că, spune el, este nevoie de mai multe clădiri pentru şcoli şi licee, mai ales dupăm ce câteva dintre acestea au fost retrocedate.
Casa de Cultură a Sindicatelor va “înghiţi” ceva bani de la bugetul local, pentru că are nevoie de reparaţii majore, la fel ca şi stadionul municipal. Şi după ce acesta va fi refăcut, potenţialul primar va găsi surse de finanţare pentru reactivarea echipei de fotbal. Nici cimitirul nu va fi lăsat la voia întâmplării, pentru că va fi extins, iar zonele din jurul acestuia desecate.
Discuţiile despre construirea unui spital regional vor fi reluate sub “comanda” potenţialului priamar Ioan Gligor, dar costurile unui astfel de proiect nu se cunosc încă.
Şi cum sibienii au un râu, dar nu fac mare lucru cu el, şi Ioan Gligor propune amenajarea acestuia pentru a deveni un loc de petrecere a timpului liber.
Planul Urbanistic General va avea nevoie de o nouă abordare, pentru că cel aprobat în 2011, a constatat Gligor, “generează disfuncţionalitate şi nu este viabil”.
Proiectele candidatului PMP se pot realiza doar în strânsă colaborare cu Consiliul Judeţean, pentru că interesele municipiului sunt şi interesele judeţului.
Nici Ioan Gligor nu ştie exact la ce costuri se ridică proiectele sale, dar asta numai până când va ajunge primar şi va vedea exact pe ce bani se bazează- buget local şi surse externe.

Sursa www.hotnews.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică