Șoferii care parchează neregulamentar vor rămâne în curând cu buza umflată. Ridicarea de mașini de pe domeniul public va fi reluată după ce noul proiect de lege porpus va fi aprobat de parlamentari.
Poliția Rutieră ar putea dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, iar ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate ar urmă să fie făcută de primării sau de administratorul drumului public, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier depus la Senat la finalul lunii mai, anunta hotnews.ro.
Inițiatorul este senatorul independent Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio. Potrivit proiectului de lege, poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor în următoarele cazuri:
a) vehiculul staționat se află în zona de acțiune a indicatorului „Staționarea interzisă” însoțit de panoul adițional „Ridicare autovehicule parcate neregulamentar”;
b) vehiculul staționat blochează partea carosabilă de natură să împiedice desfășurarea circulației rutiere pentru cel puțin o bandă de circulație pe sens;
c) vehiculul staționează pe partea carosabilă în locurile în care se interzice depășirea;
d) vehiculul staționează în intersecții, inclusiv în intersecțiile cu circulație în sens giratoriu;
e) vehiculul obstrucționează sau blochează căile de acces la proprietatea publică sau privată adiacentă drumului public;
f) vehiculul împiedică sau blochează accesul la pistele pentru biciclete;
g) vehiculul staționează în stațiile mijloacelor de transport public de persoane;
h) vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă în afara localităților.
„Rațiunea acestei propuneri legislative pornește de la lipsa unor reglementări adecvate, clare și coerente, adaptate condițiilor existente, în ceea ce privește motivația măsurii de ridicare a autovehiculelor. Ridicarea vehiculelor a devenit o problemă reclamată de numeroși cetățeni, fapt agravat de lipsa locurilor de parcare în număr suficient, în special în cadrul marilor orașe. Practica măsurii de ridicare a acelor autovehicule staționate neregulamentar a ajuns să genereze abuzuri realizate de către cei care pot să dispună această măsură, manifestând în cele mai multe cazuri exces de zel. Măsura dispuneri ridicări autovehiculelor trebuie să fie una excepțională, îndreptată asupra acelor autovehicule care într-adevăr blochează circulația rutieră sau constituie un pericol pentru aceasta. Dispoziția de ridicare a autovehiculelor trebuie să justifice această măsura tehnico-administrativă luată. Dacă autovehiculul nu constituie un obstacol sau pericol concret pentru desfășurarea circulației publice această masură nu se poate justifica, putând fi considerată abuzivă sau excesivă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
În acest moment, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar nu mai este posibilă deoarece în luna mai 2015 Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că această activitate nu trebuie reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanța a analizat această situație la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primăriile au rămas fără nicio pârghie de a-i sancționa pe șoferii care parchează pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blochează traficul.
Acum, singura măsură coercitivă rămasă este amenda dată de poliție, ce îi sancționează pe șoferi cu două până la cinci puncte penalizare și sume cuprinse între 195 și 487 lei. Politiștii spun însă de multe ori că nu îi pot amenda pe șoferi decât dacă sunt la mașină și nici nu pot păzi mașina până vine șoferul.
În luna iunie 2015, Asociația Municipiilor din România a cerut Guvernului să adopte în procedura de urgență regulamentul pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. sursa: hotnews.ro foto: arhiva