Viaductul FITS 2016 (foto Lucien Samaha) (9)

Absolvenții promoției 2016, clasa conf. univ. dr. Anca Bradu, de la Departamentul de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, joacă în această seară la studioul CAVAS, de la ora 20:00, spectacolul lor de licență Viaductul, o adaptare liberă după piesa cu același titlu a autorului maghiar Háy János. Același spectacol pleacă mâine la Suceava unde va fi jucat în seara de 10 iulie, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, în programul Festivalul Internațional de Școlilor de Teatru (FIST).

La ediția din acest an a FIST, care se desfășoară între 4 și 11 iulie, participă 6 școli de teatru din România și câte una din Republica Moldova, Bulgaria, Polonia și Slovacia.
Spectacolul Viaductul, regizat de Anca Bradu, este în primul rând un exercițiu etic în care joacă Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Rebeca Semerean, Emmanuel Antonescu, Vladimir Petre, Mădălin Cărbunaru, Lucian Bădulescu, Andra Chelcea, Cristina Gogîrlă, Gabriela Pîrlițeanu și, de la anul I Master, Fabiola Petri. În formula teatrului-atelier, proiectul propune tinerilor actori și spectatori o dezbatere despre conflictul între generații. Cuplul central Petru-Sofia este o reeditare în zilelor noastre a lui Romeo și a Julieta, a Wendlei și a lui Melchior, eroii capodoperelor clasice ale lui Shakespeare și Wedekind. Ei readuc în contemporan destinul tragic al tinerilor care nu se pot regăsi în societate, familie și în mediul educațional represiv și absurd. Subiectul piesei pornește de la un caz real petrecut la Veszprem, oraș cultural cu un pronunțat caracter ecumenic, în Ungaria anilor 2000.
„Noi am preluat subiectul, adaptându-l la realitatea românească atât de similară în problematica disperării juvenile. Proiectul propune un manifest pentru comunicare, echilibru, armonie si alte valori pozitive capabile să readucă copiii în sânul familiei, familia în centrul societătii, societatea în spectrul valorilor morale regăsite. Spectacolul dorește să articuleze un pod de comunicare între generațiile atât de scindate de șocul istoriei noastre recente”, declară conf. univ. dr. Anca Bradu.
Asistența de regie a acestui spectacol este asigurată de Diana Fufezan și de Adrian Neacșu, scenografia este semnată de Mihai Păcurar, conceptul video este realizat de Radu Nechit, coregrafia este semnată de Adriana Bârză, light design-ul îi aparține lui Dorin Părău, iar sunetul Ralucăi Ivan. Manager de proiect este Luminița Bîrsan, asistată de Corina Predescu.
Spectacolul Viaductul a fost prezentat și în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, secțiunea „Întâlnirea Școlilor de Teatru”.

Spectacolul de licență al studenților sibieni de la teatru, pus în scenă la un important festival

Ultima oră

Comentariul meu