teatrul de balet sibiu a încheiat stagiunea. toate spectacolele s-au dansat cu casa închisă

balet
Teatrul de Balet Sibiu a încheiat vineri, 22 iulie 2016, stagiunea 2015 – 2016 cu tradiționalul spectacol de dans în aer liber, susținut și în acest an în Piața Mare, în prezența a peste 2000 de spectatori. Spectacolul „Geneza”, ajuns anul acesta la ediția a III-a, a adus pe scenă trei coregrafii în premieră absolută: „Angelic” – realizată de Ovidiu Matei Iancu, „Paria” – în coregrafia lui Joshua Legge și „Einstein” – spectacol de dans contemporan realizat de Aleisha Gardner. Stagiunea 2015 – 2016 a TBS a marcat punerea în scenă a nu mai puțin de 37 de reprezentații de dans (balet clasic, neoclasic și dans contemporan), dintre care opt producții în premieră și o creștere de șapte procente a încasărilor din bilete.

În 2016, TBS a avut 25 de reprezentații de dans la sediu și 12 reprezentații în turneu
Din septembrie 2015, când a început stagiunea și până în iulie 2016, TBS a prezentat publicului din Sibiu nu mai puțin de 25 de reprezentații de balet clasic, neoclasic și dans contemporan, dintre care nu mai puțin de opt spectacole au fost prezentate în premieră. În turneu, baletul sibian a prezentat în această stagiune, publicului din Mediaș, Otopeni, Târgoviște, Siracusa și Milano alte douăsprezece spectacole: „Anotimpurile” și „Gală de balet” (21 februarie 2016 la Otopeni), „Gală de balet” (11 martie 2016 la Mediaș), „Paquita” și „Anotimpurile” (20 mai 2016 la Mediaș), „Paquita”, „Impetus” și „Nota, vă rog!” (4 iunie 2016 la Otopeni), „Trilogie Ionesco” (9 iunie 2016 în cadrul BABEL Fast Târgoviște), „Anotimpurile” și „Gală de Balet” (decembrie 2015, Siracusa, Italia), „Lacul Lebedelor” (ianuarie 2016, Milano, Italia). Prin comparație cu stagiunea 2014 – 2015, când TBS a dansat doar 22 de spectacole, în această stagiune Teatrul de Balet Sibiu a dansat 37 de spectacole, cu 15 mai mult față de stagiunea trecută.

teatrul de balet sibiu a încheiat stagiunea. toate spectacolele s-au dansat cu casa închisă

5 nu-mai-sunt-eu-premiera-dans-contemporan (4)

Opt producții coregrafice în premieră și o creștere cu 7% a încasărilor din bilete
În ciuda situației critice prin care baletul sibian a trecut în această stagiune, din cauza închiderii, în noiembrie 2015, a sălii mari de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor – sală pe care TBS o închiria în lipsa unei săli proprii de spectacole, Teatrul de Balet Sibiu a reușit performanța de a produce opt spectacole noi, ce au avut premiera în această stagiune:
„Dincolo de dans” (14 octombrie 2015) – spectacol de balet neoclasic realizat de Davis Robertson (directorul Joffrey Ballet Concert Group New York) – singura premieră dansată pe scena mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, „Anna Karenina” – spectacol de balet neoclasic realizat de coregraful român Ioan Tugearu – premieră ce s-a dansat la Cercul Militar, cu casa închisă, în două zile consecutive (24 și 25 noiembrie 2015), „Simțuri. Spectacol expoziție” – spectacol de dans contemporan organizat în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu, în 6, 7 și 8 iunie 2016, „The Briefcase” și „Nu mai sunt eu” – 13 iulie 2016, „Angelic”, „Paria” și „Einstein” – 22 iulie 2016, Piața Mare. Încasările din bilete au crescut în această stagiune cu 7,13 procente față de stagiunea precedentă.

Trei soliști TBS dansează din septembrie la Opera Națională București
Ada Gonzalez, Lorena Negrea și Ovidiu Matei Iancu, alături de alți patru dansatori care au dansat la Sibiu în această stagiune (Yvonne Slingerland, Tamara Grimmer, Ștefan Meșter și Stefano Nappo), vor începe din septembrie o colaborare și cu Opera Națională București. Ada Gonzalez, originară din Barcelona Spania, s-a consacrat în ultimii trei ani pe scena baletului sibian, unde a interpretat roluri solistice în majoritatea baletelor din repertoriul TBS. Lorena Negrea și Ovidiu Matei Iancu au dansat la TBS începând din ianuarie 2015. Pentru fiecare dintre ei, scena baletului sibian rămâne deschisă, colaborarea acestora cu Teatrul de Balet Sibiu, continuând și pentru stagiunea viitoare.

„Privind retrospectiv, nu doar la această stagiune, ci la întreaga istorie de opt ani a Teatrului de Balet Sibiu, pot să spun, fără ezitare, că aceasta a fost o stagiune mai grea decât oricare stagiune a noastră de până acum. Momentul închiderii sălii mari de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost un moment foarte dificil pentru noi. Aveam la acea dată, spectacole deja vândute integral pe configurația respectivei săli. Nicio altă sală din Sibiu nu are o capacitate la fel de mare, raportat la numărul de spectatori. Am reușit să găsim soluții, nu întotdeauna cele mai bune în raport cu așteptările noastre sau ale publicului, dar cele mai bune raportat la infrastructura culturală locală. Pe tot parcursul stagiunii, efortul nostru de a ne păstra publicul aproape, de a rămâne în preferințele sibienilor a fost de două ori mai mare. Privim cu tristețe înapoi pentru că am nu a fost ușor și mai ales pentru că am fi putut face cu mult mai mult, dacă am fi avut o scenă și o sală proprii și potrivite spectacolelor noastre, dar totodată cu bucuria de a fi reușit acolo unde alții poate ar fi renunțat: am reușit să creștem numărul de spectacole, să producem opt noi premiere, să creștem numărul de bilete vândute. Ne păstrăm optimismul vis a vis de remedierea pe timpul verii a situației Casei de Cultură a Sindicatelor, locul care, în ultimii opt ani, a fost acasă pentru noi și publicul nostru. Țin să mulțumesc tuturor colaboratorilor noștri, artiștilor teatrului, colegilor mei și publicului din Sibiu care în toată această perioadă ne-au rămas alături. Pentru stagiunea viitoare avem planuri mari, avem multe surprize pentru publicul nostru și sperăm să ne revedem cu toții în septembrie.” Ovidiu Dragoman, Director Teatrul de Balet Sibiu

balet

Din septembrie vor fi reluate cele mai importante titluri din repertoriul teatrului
„Sînt o babă comunistă !”, „Giselle”, „Coppelia”, „Lacul Lebedelor”, „Corsarul”, „9 pași”, „Simțuri”, „Nu mai sunt eu”, „Einstein”, „Angelic”, „Paria”, „The Briefcase”, alături de producții coregrafice în premieră precum : „Spărgătorul de nuci”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Baiadera” sunt titlurile pe care TBS le propune pentru stagiunea 2016 – 2017. Programul TBS pentru viitoarea stagiune va fi publicat pe siteul oficial al teatrului www.sibiuballet.ro. În luna august, biletele pentru spectacolele din următoarea stagiune vor putea fi cumpărate exclusiv online, fără costuri suplimentare, de pe siteul bilet.ro. Începând din luna septembrie, biletele vor putea fi cumpărate și din punctul de vânzare bilete al TBS, situat în Piața Mare, Primăria Municipiului Sibiu, intrarea F.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică