Mesaj puternic transmis de cei doi sibieni prezenţi în Tabăra GreenpeaceAdrian Bibu, iniţiatorul evenimentelor sportive

Adrian Bibu si Andreea Roseti_Credit foto Dan Câmpean_GreenpeaceReunite sub umbrela Sibiu Challenge şi desfăşurate anul acesta sub sloganul Protejaţi Pădurile României, a dus pasiunea sa pentru protejarea mediului cu un pas mai departe: a fost selectat alături de vicepreşedintele Animal Life, Andreea Roseti, ca şi voluntar Greenpeace pentru Tabara desfăşurată luna aceasta în zona lacului Vidraru.

Scopul taberei, care reuneşte activişti din mai multe ţări europene, este de a documenta şi cartografia unele dintre ultimele păduri virgine şi cvasivirgine ale Europei. Pasul următor este includerea lor în registrul pădurilor virgine şi integrarea în patrimoniul UNESCO pentru a le asigura protecţia. Acesta este mesajul lor puternic, semnalul de alarmă tras în vederea necesităţii protejării mediului înconjurător:
“Au trecut 4 zile de când am ajuns în Tabara Greenpeace. Deja am uitat în ce zi suntem, unde ne sunt telefoanele…Si asta nu pentru că suntem nişte eterni studenţi cu capul în nori care îşi permit să uite de ei, ci din cauză că am reuşit în doar câteva zile să ne rupem de lumea nebună de acasă şi să trăim. Da, să trăim cu adevărat, să vedem stelele, să simţim ploaia şi să stăm pur şi simplu să ne uităm la o rândunică sau la un copac. În viaţa de zi cu zi nu mai facem de multă vreme aceste lucruri, în veşnica alergare pentru carieră, afacere, recunoaştere, maşină, casă, ce o fi. Dar, să vă explicăm de ce suntem aici: suntem aici pentru ca fiul sau fiica ta să poată să se plimbe prin aceste păduri peste 20 de ani. Suntem aici pentru ca, tot ei, să nu trebuiască să se lupte pentru apa potabilă în viitor. Suntem aici pentru că vrem ca lumea în care am crescut să nu dispară. Şi nu, nu este o exagerare. Tot ce considerăm astăzi că ni se cuvine, mâine, şi cand spunem mâine ne referim la câtiva ani, poate să dispară. Nu vom intra în detalii despre schimbările climatice, aici vom încerca doar să vă spunem despre ultimele păduri virgine din România.
Pădurile virgine reprezintă un model cizelat de natură în mii de ani, până la perfecţiune. O pădure seculară s-a perfecţionat în asemenea fel încât intemperiile, bolile sau paraziţii să nu o afecteze, pentru că este un tot unitar de copaci, plante, sol, insecte, păsări, animale. Toate formează împreună un organism care trăieşte şi prin viată să ne regleaza clima, oxigenul şi sănătatea noastră, a oamenilor. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să replanteze ce au stricat, dar, cum se întamplă de obicei, nu pot recrea un model perfectat de natură: se pierd habitate, specii, se pierde echilibrul. O pădure virgină odată distrusă este pierdută pentru totdeauna. Mai mult, daca vrem să încercăm să reparăm avem nevoie de ea ca de modelul perfect pe care să îl studiem şi pe care să îl urmăm. Suntem aici, la Cumpăna, pentru a cartografia una dintre ultimele asemenea păduri din Europa. Nu din România, din Europa. Pentru a putea arăta celor care conduc această ţară că aceste păduri există, că sunt de o valoare inestimabilă şi că avem nevoie de ele pentru a supravieţui. De multe ori ne întrebăm de ce trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru? De ce trebuie să ne luptam pentru fiecare râu, fiecare pădure, fiecare specie? Pentru că oamenii au uitat ceva ce odată ştiau, şi ceva ce natura a ştiut dintotdeauna: suntem cu toţii interconectaţi. Suntem cu toţii un întreg care trebuie să trăiască în echilibru.
Aşa că am vrea să îţi spunem ţie, turistul după care am cules gunoaie, şi ţie prietenul nostru sarcastic care ne-ai întrebat dacă mergem în tabara Greenepace ca sa ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi şi pentru ai noştri. Pentru că foarte curând pizza ta nu va mai avea ton, aerul din oraşul tău nu va mai fi respirabil, iar seceta prelungită îţi va usca florile din gradină. Indiferenţa noastră, lacomia noastră perpetuată de zeci de ani îşi arată încet, dar sigur, efectele. Şi nici chiar tu, prietene, nu vei putea fugi de ele.
Până una alta noi plecăm în pădure să măsurăm (şi da, să îmbrăţişăm) copaci pentru că suntem nişte “ciudaţi”. Mai târziu vom sta la foc cu alţi „ciudaţi”, oameni de ştiinţă, biologi, etc., care caută soluţii pentru viitorul copiilor tăi…şi pentru viitorul copiilor noştri. Dar să ştii că, dacă ai vrea să vii cu noi, ne-am bucura foarte tare!”
(Andreea şi Adrian)
Cei care doresc să îşi aducă aportul în promovarea cauzei ecologiste şi să transmită mai departe semnalul de alarmă pentru protejarea mediului înconjurător, o pot face semnând petiţia iniţiată de Greenpeace “Protejați pădurile virgine ale României”, pe care o puteţi găsi aici:
https://act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1850&ea.campaign.id=53806

Mesaj puternic transmis de cei doi sibieni prezenţi în Tabăra GreenpeaceAdrian Bibu, iniţiatorul evenimentelor sportive

Ultima oră

Comentariul meu