DIICOT a efectuat miercuri dimineață zeci de percheziții în mai multe locații din județele Sibiu, Vâlcea, Argeș, Maramureș, Teleorman, Constanța, Gorj, Alba și Hunedoara acestea vizând un dosar de tăieri ilegale de copaci și evaziune fiscală.
Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, percheziții în 72 de locații din județele Argeș, Constanța, Vâlcea, Teleorman, Maramureș, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Alba, într-un dosar de evaziune fiscală și tăieri ilegale de arbori, anunță agerpres.ro. Potrivit unor surse judiciare, percheziții au avut loc și la SC Forestcov SRL din localitatea Păușești — Otăsău (video), cea mai mare companie forestieră din județul Vâlcea, administrată de Virgil Covercă, care are calitatea de suspect în dosar.
Conform unui comunicat al DIICOT, în cauză sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori și furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea și dare de mită.
Procurorii susțin că, începând cu anul 2011, Virgil Covercă, administrator al SC Forestcov SRL, care avea ca obiect principal tăierea și rindeluirea lemnului, a inițiat constituirea unui grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni. La acest grup, au aderat mai mulți angajați ai firmei, precum și alte persoane ce au avut și/sau au relații comerciale cu respectiva societate.
S-a reținut că, în perioada 2014 — 2016, Virgil Covercă a coordonat activitățile infracționale desfășurate de către membrii grupării, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea, transportul, primirea, prelucrarea și valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum și la însușirea de sume de bani din gestiunea societății.
Virgil Covercă le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roșie ce trebuia aplicată pe alți arbori, după ce arbori anterior semnați de către organele silvice erau tăiați, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiați ilegal).
Lemnul exportat în țări arabe
Ulterior, lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din județul Vâlcea și apoi transportat în Portul Constanța pentru export către țările arabe. Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din patru societăți comerciale, diferența de bani nefiscalizată fiind însușită de către membrii grupării. De asemenea, anumite societăți din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat și de sume foarte mari cu titlu de rambursări de TVA.
Prejudiciu de 4 milioane euro
Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată a fost stabilit la aproximativ 4 milioane de euro. Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite și ridicate documente contabile, cinci laptopuri, șase HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur — 100 de piese, cinci ceasuri din aur și suma de 7.600 euro. La sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Pitești au fost aduse 30 de persoane în vederea audierii. Perchezițiile au fost efectuate de DIICOT — Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Vâlcea, Pitești, Craiova, București, Alba, Sibiu, Gorj, Maramureș, Teleorman și Hunedoara, precum și polițiști de la porturi maritime. La activități au participat și reprezentanți ai ANAF, precum și jandarmi.
Foto: Gazeta Vâlceană