… nu e în regulă. Doar cu atât, vă spălați pe mâini, pentru uciderea ursului rătăcit în Sibiu. Poate ați recepționat ecouri proaste de la București, din partea guvernului, și ați dat-o repede pe regrete. Dacă vă întrebați ce nu e în regulă, vă răspund scurt: nu s-a simțit că sunteți șefuˈ deconcentratelor sibiene. Prin pixul d-voastră trec numirile și eventualele solicitări de schimbări din funcții ale directorilor acelor instituții. Mai mult, sunteți omuˈ nr. 1 în situațiile de urgență. De aceea vă întreb: când ați auzit că ursul s-a rătăcit prin Sibiu, la ce v-ați gândit? V-a trecut prin minte că situația e groasă, vreau să spun e pericol mare pentru populație? Dacă da, care a fost următorul pas? V-ați urcat în mașină, să mergeți să vedeți ursul, sau ați convocat pe cei câțiva șefi de inspectorate la care orice cetățean s-ar gândi, într-o asemenea situație? Evident, în opinia mea, e vorba de poliție, jandarmi și ISU. Eu cred – și vă rog să nu vă supărați – v-ați dus direct să vedeți ursul…
Poate, pe drum, ați vorbit la telefon cu vreun șef. Din declarația pe care ați dat-o presei, am înțeles că ați vorbit cu inspectorul-șef al poliției. Știați cumva că polițiștii sunt cei mai bine antrenați să alerge după urși prin oraș? Au ei ceva în dotare care să le permită asemenea escapade demne de filme de acțiune? De ce nu v-ați gândit la cei de la ISU? Pentru că, nu-i așa?, sunteți șeful comisiei județene pentru situații de urgență? (Prezența ursului în oraș ce altceva putea fi?) Nu sunt pompierii cei mai bine pregătiți pentru intervenții de urgență? (Știți doar că ei culeg pisicile din pomi, când nu se mai încumetă să coboare singure!) Nu sunt pompierii antrenați să escaladeze înălțimile? S-ar putea să nu scrie nicăieri ce face un prefect când un pui de urs de 6 ani și 150 de kilograme atacă orașul…
Dar o comisie tot puteați s-o convocați la locul faptelor. O comisie formată din cei pe care îi aveți, în fiecare lună, la colegiului prefectural. Bineînțeles, și sunt antrenați pentru o astfel de intervenție de urgență. Știm că nu toate instituțiile pe care, conform legii, le „coordonați” au pregătirea necesară și suficientă pentru așa ceva. Și nu oricare din ele poate ține la distanță populația îmbulzită să vadă ce se întâmplă. Ieri, după umila mea părere, ursul nostru a murit și din acest motiv: intervenția oamenilor d-voastră, odată cu țipetele numeroșilor curioși, a fost un fel de linșaj, nici măcar vânătoare n-a fost…
D-le prefect,
Se știe că animalele plătesc, inclusiv cu viața, pentru netrebniciile oamenilor. Dacă vreți să convingeți lumea că vă pare rău de ursul împușcat de nepricepuții de sub comanda d-voastră (relativă, e drept), vă sugerez să declarați public ce părere aveți despre relațiile cu instituțiile județene ale statului, ai căror directori vin, o dată pe lună, la ședința pe care d-voastră o conduceți, la prefectură. Să le spuneți sibienilor ce e bine și ce e rău, în toată ciorba asta administrativă, dreasă de clasa noastră politică, ori de cât ori se schimbă guvernul. Poate aveți ceva nemulțumiri, poate aveți vreo idee bună, pentru a schimba ce nu merge bine acum. Poate, dacă prefectul ar avea autoritatea unui guvernator local (pe care, acum, destui cetățeni cred c-o are) societatea s-ar normaliza și nu s-ar mai întâmpla tragedii precum cea de miercuri. Știu, cu o asemenea autoritate, nici prefectul nu poate fi chiar oricine…
Sigur, veți spune că nu depinde de d-voastră. Dați-le, însă, oamenilor motive ca, la scrutinul din decembrie, să aleagă pe cei care promit că, în primii doi ani de guvernare, ar face reforma profundă a statului. Și mă gândesc, în primul rând, la trecerea de la administrația publică inventată de regimul Ceaușescu, la administrația de tip european. D-voastră, d-le prefect, cunoașteți un astfel de partid, care să aibă și șanse mari să câștige alegerile?
Cu respect,
omu´nr. 1
Parca imi aduce aminte de filmul
PREA MIC PENTRU UN RAZBOI ATIT DE MARE !