Eveniment de excepție la Biblioteca Astra. Pofiti la Noaptea Albă
FOTO arhivă

biblioteca astraMiercuri, 19 octombrie 2016, în intervalul de timp 16:00-24:00, vă invităm să petreceți opt ore speciale în spațiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (corp A, corp B).

Nopțile Albe au devenit un fenomen întâlnit la toate instituțiile culturale și educative, care din când în când își extind programul cu publicul, de dragul acestuia.
De Noaptea albă, bibliotecarii își doresc gruparea pasionaților de carte de toate vârstele printr-un eveniment dedicat, familiarizarea tinerilor studenți cu accesul în biblioteci, amplificarea legăturilor dintre bibliotecile reale și cele virtuale și antrenarea unui număr cât mai mare de parteneri cointeresați de oferta de servicii dintr-o bibliotecă publică.
Pe lângă o serie interesantă de ateliere interactive prezente în toate secțiile Bibliotecii, ne bucurăm de prezența unor trupe și a unor artiști consacrați, așteptați de mult timp să concerteze în Sibiu.
Este vorba de byron o trupă rock cu influențe diverse, înființată în 2006, cu 6 albume de studio lansate, cu 3 DVD-uri live, care sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni. Au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România și din când în când fac concerte de improvizație 100% (seria Impromptu). În prezent promovează cel mai nou disc, „Eternal Return”, înregistrat în High Resolution vara trecută la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road. Noul album conține 12 piese corespunzând fiecare unei luni a anului, și este în linii mari o poveste despre ciclicitate, cu motive preluate din istorie și mitologie. Sound-ul trupei a evoluat de asemenea, byron sunând mai abraziv, mai melodic și mai modern ca oricând.
Tot din București vin și Miticii, trupa multumult cu un spectacol-eveniment cu sunete, cuvinte și foșnet de carte, recital cu instrumente arhaice și prezentarea ultimei cărți a lui Călin Torsan, Ospățul.
De la Avrig, vor sosi doamnele care au creat din șezătoarea străveche un spectacol de îndemânare artizanală, colorat cu strigături ”motivaționale”, ca odinioară. Cei care doresc să retrăiască atmosfera unei șezători, cu toată rânduiala și frumusețea portului și-a năravului românesc, sunt așteptați cu ghemul, croșeta, furca sau cu toată atenția de care sunt în stare, pentru a învăța un obicei care nu se dă uitat.
Întâlnirea cu mândrele avrigene va fi inserat cu poveștile colegei noastre, Maria Grancea, bibliotecar al Bibliotecii Orășenești din Avrig.
Am folosit aceeași ocazie pentru a celebra 5 ani Biblionet Sibiu împreună cu toți bibliotecii din județul Sibiu care vor prezenta într-un format dinamic detalii importante din activitatea lor de zi cu zi.
Un moment aparte va fi cel dedicat lecturii publice, care timp de un an a fost laitmotivul Campaniei Biblioteca Iubește și care, și de astă dată îi va avea ca protagoniști pe actorii Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu: Lerida Buchholzer, Rodica Mărgărit, Geraldina Basarab, Cătălin Neghină și Liviu Vlad.
Noaptea Albă la Bibliotecă își propune să readucă în atenția publicului instituția bibliotecii publice ca factor important și tradițional de informare, educare și cunoaștere.
În cele 8 ore în care biblioteca va fi deschisă în regim special (16:00-24:00), publicul poate participa la spectacolele prezentate mai sus, dar și la conferințele, lansările de carte, atelierul de caligrafie, sesiunea de lectură publică, expoziții multimedia, audiții muzicale, observații astronomice, după următorul program:

Eveniment de excepție la Biblioteca Astra. Pofiti la Noaptea Albă

CORP A
SALA FESTIVĂ  a Bibliotecii ASTRA – etaj 2
17:00-18:00 LANSARE DE CARTE
O altă cronică a Sibiului – Hermannstadt: 1930-2010. Autor: Ion Mariș

19:00-20:30 VIN MITICII! OOO…
O = Ospățul. Roman scris și prezentat de miticul Călin Torsan. Lansare și moment de lectură
OO = Oglinzi din Orient. Concert mititel, susținut de trioul bucureștean multumult – un periplu prin lumea sonorităților turcești. Călin Torsan – instrumente de suflat; Marius Achim – percuție; Vasile Gherghel – accesorii acustice și electronice.

21:00-22:00 CONCERT trupa BYRON

MUZEUL ASOCIAȚIUNII – etaj 1
19:00-21:00 – LIKE, TAG & SHARE – fotografii în costume de epocă și promovarea studiului de către studenți în cel  mai valoros cabinet de studiu din Sibiu

18:00-19:00 BIBLIOTECA IUBEȘTE – spectacol-lectură
cu Lerida Buchholzer, Rodica Mărgărit, Geraldina Basarab, Cătălin Neghină și Liviu Vlad

PERIODICE
17:00-19:00 ATELIER DE CREAȚIE:  Cronica & text publicitar

CORP B
FOAIER
16:00-17:30 5 ani BIBLIONET în județul Sibiu – Sesiune extraordinară de prezentări tip PechaKucha a bibliotecilor publice județene

16:00-23:00 Maraton de vizionare povești digitale realizate în atelierele Agora Culturală

16:00-23:00 STANDURI CU INFORMAȚII SIMPLE despre frumusețe, bucurie și adevăr & PANOPLIE de gânduri bune

SECȚIA PENTRU COPII ȘI TINERET  etaj 1
18:00-20:00 RECITAL DE POVEȘTI de adormit copiii

FONDUL SPECIAL & DEPOZITUL LEGAL  etaj 1
19:00-21:00 ATELIER DE CALIGRAFIE după abecedare ante- și inter-belice

SECȚIA ARTE  etaj 2
16:00-17:00 / 18:00-19:00 Arta de a fi frumos – Conferință și atelier practic

SALA DE LECTURĂ   etaj 5
17:30-19:00 Șezătoarea de la Avrig,  poveștile Mariei Grancea    și sesiune extraordinară de strigături motivaționale & inspiraționale

TERASA PANORAMICĂ 360°  etaj 5
21:30-24:00 Cu Astra spre Astre – sesiune specială de observație astronomică cu prof. Florin Stănescu

Ultima oră

Comentariul meu