Vineri, 9 decembrie 2016, ora 19.00, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” va susține un spectacol extraordinar în Doha, capitala statului Qatar, pentru a marca Ziua Națională a României. Prezența ansamblului sibian în acest stat este o premieră absolută.
Sărbătorirea Zilei Naționale a României se prelungește pentru Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, care a fost invitat să ofere un spectacol în Doha. „Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României la Doha și Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, reprezentând cea mai importantă acţiune românească de gen organizată în Qatar”, se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român.
„Suntem pregătiţi pentru o nouă călătorie extraordinară, care ne dă şansa să fim mândri că suntem români! Pentru Junii Sibiului este o mare bucurie să evolueze pentru comunitatea diplomatică din Qatar, pentru românii din zonă și personalităţi culturale locale. Este primul nostru spectacol în acest stat, iar invitația primită din partea Ambasadei României la Doha și a Institutului Cultural Român ne onorează. Programul special pregătit pentru acest eveniment propune o incursiune muzical-coregrafică pe tot cuprinsul țării: vom bucura inimile românilor cu dansuri tradiționale din Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și Moldova, îi vom invita să își reamintească vechi obiceiuri precum Capra şi Ursul, Tânjaua, Împodobitul bradului de nuntă, Govia, dar și cele mai cunoscute cântece din repertoriul tradițional românesc, în interpretarea solistului Ovidiu Homorodean”, declară Silvia Macrea, coregraful Ansamblului și managerul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Spectacolul ansamblului sibian va fi găzduit de Drama Theatre, edificiu din cadrul Centrului Cultural Katara. Acest Centru Cultural face parte dintr-un proiect de 38.000 km pătrați – „Katara Plaza”, unde există un amfiteatru deschis, Opera, un cinematograf multiscop, o sală de conferințe multifuncțională și un muzeu, unde sunt expuse opere de referinţă din patrimoniul statului Qatar.
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” este cea mai veche formaţie de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa. S-a născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat în mers din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist, adevărat ambasador al culturii tradiționale de pe întreg cuprinsul României.
Peste 45.000 de spectacole, peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, peste 100 de premii naţionale şi 60 de premii internaţionale, peste 3.600 de dansatori – sunt cifrele care conturează activitatea de 72 de ani, neîntreruptă, a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului.
În prezent, ansamblul numără peste 100 de membri şi colaboratori, funcţionând ca formaţie profesionistă de spectacole, cu secţie muzicală şi coregrafică în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu. În repertoriul ansamblului se regăsesc patruzeci şi cinci de suite coregrafice din toate zonele folclorice ale ţării, obiceiuri, suite instrumentale şi vocale de virtuozitate şi spectacole de teatru muzical-coregrafic.
Într-un parcurs de 72 de ani, Junii Sibiului se identifică prin profesionalismul cu care este construit fiecare spectacol, prin talentul şi dăruirea artiştilor, prin echipa de specialişti implicată în montări, prin recuzita extrem de diversă şi interesul de a valorifica culegerile şi prelucrările din folclor prin intermediul spectacolului folcloric.