Cum întâlnirile de la Cotroceni (în vederea constituirii noului guvern) și-au epuizat prima etapă (cu final nici măcar optimist, privind disponibilitatea partidelor de-a lansa idei directoare pentru țară, în fața președintelui), e bine să aflăm ce cred specialiștii despre programul PSD, actorul principal al viitoarei guvernări. Mi se pare un lucru extrem de important, având în vedere victoria categorică a social-democraților, cu tot populismul pe care s-a bazat. Să nu uităm ce au promis oamenii „premierului” Dragnea. Numai așa vom înțelege când, cum și cât vor realiza din ce și-au propus în campanie. Mai ales că, peste două săptămâni, împlinim 10 ani în UE. Şi România n-a scăpat de monitorizarea de la Bruxelles, prin acel destul de umilitor certificat de purtare, elegant numit MCV…

republica psd (ziua 4, cuvântul specialistului)

Începând de astăzi, știm, oficial, numărul exact de deputați și senatori ai fiecărui partid și că vom fi guvernați de alianța PSD+ALDE. Până la a doua rundă de întâlniri la Cotroceni , nu ne strică să cunoaștem cât mai multe opinii pertinente despre programul guvernului PSD, pentru următorii patru ani.

Într-un interviu acordat postului de radio RFI, după alegerile din 11.12, profesorul Adrian Mitroi, de la ASE București, a spus că „planul economic expus de social-democrați în campania electorală nu este ușor realizabil”. E nevoie de „temporizarea măsurilor” și e bine de știut că „obiectivele ambițioase pe care PSD le-a anunțat (salarii mai mari și taxe mai puține) depind foarte mult de creșterea economică sustenabilă”.

Profesorul Mitroi a declarat, în legătură cu politicile salariale și fiscale propuse de PSD:„Suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa. Unul din patru români e sub limita de sărăcie. Avem 4% din populația Europei și producem doar 1% din PIB-ul comunitar. Salariile mai mari, echitatea socială, alte lucruri care să mențină pacea socială, echilibrul intern și regional sunt mai importante. (…) Taxele? Haideți să așteptăm partea mai puțin favorabilă a ciclului economic. Când ești pe o asemenea creștere cum suntem noi – o creștere de campioni și-n acest an și anul viitor  – nu avem nevoie de foarte mulți stimuli, care să vină pe partea de taxe. Pasul cel mai important trebuie legat de investiții și de sustenabilitatea creșterii economice. Capitalul va fi foarte greu de găsit pentru toate ambițiile astea”.

Iată cele mai atractive promisiuni electorale ale PSD, la care s-a referit prof. Mitroi, așa cum au fost publicate pe site-ul RFI:

 PENTRU ANUL VIITOR, ÎNCEPÂND DE LA 1 IANUARIE 2017: ►Pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună vor beneficia de reducerea  impozitului pe venit, iar cei care depăşesc 2.000 de lei brut pe lună vor avea impozitul redus de la 16% la 10%. Aceste măsuri sunt însoţite şi de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuţiilor (CAS, CASS, şomaj, concedii, etc.), urmând ca pensionarii să nu mai plătească contribuţiile la sănătate; PENTRU ANUL 2018 ►Scăderea TVA de la 20% la 18%, la 1 ianuarie 2018; ►Eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru salariaţii care au sub 2.000 de lei brut pe lună, ►Scăderea impozitului pe venit  de la 16% la 10%, pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei. ►Eliminarea impozitului pe venitul agricol, de la 1 ianuarie, precum şi impozitul pe autoturisme (capacitatea cilindrică mai mică de 1.600 centimetri cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă. PENTRU ANUL 2020: ►Creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei (925 de lei net) în prezent la 1.750 de lei brut (1.270 de lei net); ►Creşterea punctului de pensie de la 871,1 lei în prezent la 1.400 de lei.

Programul PSD mai prevede eliminarea impozitului pe venit pentru cei care desfăşoară activităţi independente şi realizează venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual şi scăderea impozitului de la 16% — cât este în prezent — la 10% pentru cei care realizează venituri de peste 24.000 de lei anual. ►Stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaţionale. (sursa http://www.rfi.ro/asculta-la-rfi-ro-91769-promisiuni-psd-campanie-profesor-adrian-mitroi)

Rămâne să așteptăm și alte opinii din partea unor specialiști, precum și reacții din partea antreprenorilor români și străini (cum vor primi aceștia „stoparea externalizării profiturilor”?). Deocamdată, asupra promisiunii cu viitorul salariu minim, plutește suspiciunea că va provoca concedieri, acolo unde nu va fi posibil să fie asigurat.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică