în ce parte se învârte balerina pentru tine? iluzia optică îți va spune cât ești de inteligent

Iluzia optica pe care ți-o prezentăm în continuare te ajută să înțelegi cum funcționează unele mecanisme ale creierului tău. Află tot ce se află în spatele acestei iluzii optice care spune multe despre inteligența ta.

în ce parte se învârte balerina pentru tine? iluzia optică îți va spune cât ești de inteligent

Este vorba despre unul dintre primele fenomene virale, bazate pe iluzii optice, care a fost distribuit pe internet în mod masiv. Creat în anul 2003 de către web designerul Nobuyuki Kayahara, gif-ul animat al balerinei care se învârte face ca unele persoane să o vadă rotindu-se în sensul acelor de ceasornic iar alete sau în sens invers al acelor de ceasornic.

Diferite pagini  web și video de pe YouTube susțin că, în funcție de direcția în care vezi că se învârte femeia,ești mai dispus să utilizezi emisfera dreaptă sau stângă a creierului tău. Efectul se bazează pe un tip de iluzii cunoscut ca imagini reversibile 

După un test realizat pe internet în anul 2008, majoritatea oamenilor vedea balerina învârtindu-se în sensul acelor ceasului, adică de la stânga la dreapta.

Foarte puțini reușeau să perceapă inclusiv ambele mișcări. Ce se întâmplă cu aceste cazuri speciale? Unele din paginile amintite afirmau că astfel de persoane își folosesc întregul lor creier și erau, prin urmare, adevărate genii.

Adevărul este că fenomenul viral încă are, după 13 ani, mult interes. Jurnalul ”Tonic” a intervievat recent asupra acestei iluzii, pe specialistul Arthur Shapiro, coautor al cărții ” The Oxford Compendium of Visual Illusions”. După Saphiro, motivele pentru care vedem rotația balerinei într-o direcție sau alta merg mult mai departe decât ce parte a creierului folosim. Înainte de orice, este important să înțelegem că efectul se bazează pe un tip de iluzii cunoscut ca imagini reversibile. Un exemplu prin antonomază este așa numitul cub al lui Necker.

Problema cu aceste imagini este că nu există niciun indiciu, în afară de figura în sine , care să ne spună cum trebuie să o interpretăm. În fața unei astfel de situații, creierul se vede obligat să creieze o ordine.

Majoritatea obișnuiește să vadă femeia învârtindu-se în sens orar din cauza așa numitei structurti subcorticale, întotdeauna în alertă și esențială pentru supraviețuire.

”Lumea este plină de situații cu puțină informație”, explică Saphiro. Exemplul cel mai clar este ceea ce se întâmplă când conducem noaptea: dispunem de foarte puține indicii, dar, chiar și așa, creierul nostru este capabil să stabilească unde este strada pe care trebuie să mergem.

Pentru a începe să înțelegem efectul, într-o altă iluzie nocturnă  aripile unei mori de vânt par să se rotească în direcția greșită.  Dacă i se adaugă imaginii toată informația pe care o aduce lumina soarelui, sensul aripilor se schimbă magic.

video
play-sharp-fill

”Siluetele sunt figuri foarte ambigue”, semnalează Saphiro, ”dacă adăugăm mai multe date balerinei, cum ar fi niște pantaloni colorați, iluzia s-ar rezolva automat”. De fapt, este suficient să desenăm niște linii de contur pentru ca, deodată, totul să aibă o altă logică. Să vedem rezultatul în acest alt video.

https://www.youtube.com/watch?v=9CEr2GfGilw

Pentru cine vrea să manevreze iluzia fără aceste trucuri, expertul dă o mână de ajutor pentru a vedea rotirea balerinei în ambele sensuri. Aici este procedeul: acoperă cu mâna toată figura, cu excepția tălpii care este în contact cu solul, concentrează-te și privește umbra care este în partea inferioară și gândește-te acum că te miști mintal de sus în jos; dacă ai impresia că privești figura de jos, ar trebui să vezi balerina ca și cum s-ar mișca în sens antiorar; se întâmplă contrariul dacă iei în considerare că privești de pe o poziție superioară.

Motivul real pentru care vedem figura rotindu-se într-un sens sau altul nu are nimic de-a face cu emisfera pe care o folosim. Saphiro susține că în creierul nostru nu există un sistem unic de percepție, ci două. În timpul evoluției umane dezvoltăm așa numitul corp calos, care unește părțile ce identifică culoarea și limbajul. Pe de altă parte există cele mai primitive structuri subcorticale, care sunt sensibile la mișcare și la orientare.
Motivul pentru care majoritatea oamenilor obișnuiește să vadă femeia rotindu-se în sensul acelor de ceasornic, are de a face cu așa numitele structuri subcorticale, esențiale pentru supraviețuire. Lucrurile, inclusiv acele care ne-ar putea ataca, obișnuiesc să fie contemplate de deasupra, și este un avantaj să poți recunoaște un șarpe care se mișcă printre picioarele tale într-un mediu cu puțină lumină. De aceea, când se prezintă o informație vizuală ambiguă, majoritatea persoanelor tinde să interpreteze obiectele ca și cum le-ar observa de pe un punct înalt. Ce se întâmplă cu acele persoane care văd balerina rotindu-se în sens invers acelor de ceasornic? Păi, au pur și simplu, mai multe posibilități să fie mușcate de viperă.

Interesant, nu-i așa?  Folosind trucul pe care ți l-am arătat, te poti lăuda că vezi femeia rotindu-se în ambele sensuri și că, conform celei mai răspândite ipoteze, ești un adevărat geniu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică