Grupul feroviar deținut de afaceristii Gruia Stoica și Vasile Didilă are acum aproape 20 de procente din fabrica de medicamente de la Sibiu a Grupului Polisano. Inițial Grampet achiziționase 15,5 procente din unitate.
Grupul feroviar Grampet, deţinut de oamenii de afaceri Gruia Stoica şi Vasile Didilă, şi-a majorat la 19,99% participaţia în cadrul fabricii de medicamente oncologice Polisano Pharmaceuticals din Sibiu şi intenţionează să îşi extindă investiţiile în afara sectorului feroviar, anunță capital.ro. Spre deosebire de preluarea primei tranşe de 15,5% din acţiunile fabricii, care s-a făcut printr-o infuzie de capital, această nouă parte de 4,4% a fost achiziţionată de Grampet prin cumpărare directă de la proprietar, Loredana Vonica, moştenitoarea imperiului farmaceutic Polisano din Sibiu.
„Am cântărit cu atenţie şi am decis să investim pentru că Polisano este un nume pe piaţă, iar fabrica de oncologice are potenţial. Este cumva o situaţie ideală: un start-up cu potenţial şi cu un nume deja cunoscut. Iau în calcul diversificarea portofoliului de investiţii al grupului Grampet; este deci foarte posibil să mai fie astfel de investiţii, în zone diferite de activitate, însă focusul rămâne pe feroviar. Mi se pare foarte bine că există şi dorinţa de investiţii şi capital românesc care să susţină afaceri româneşti, cum este Polisano; acesta este un lucru bun într-un moment în care capitalul străin este în expansiune şi sunt tot mai puţine afaceri româneşti”, a declarat Gruia Stoica.
Loredana Vonica a vândut anul trecut, cu circa 6 mil. euro, aproape o treime din fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals către grupul feroviar Grampet, avocatul Remus Borza şi partenerii acestuia din EuroInsol.
Remus Borza a fost cel care a convins Grampet să susţină capitalul de lucru al fabricii. n noua formulă, firma care deţine fabrica de medicamente este deţinută în proporţie de 64,6% de Loredana Vonica, 19,9% de Grampet, 6,9% de Remus Borza, 6,9% de Nicoleta Munteanu şi 1,5% de Adrian Munteanu – ultimii doi fiind parteneri ai lui Borza în EuroInsol.
Fabrica din Sibiu a presupus o investiţie de 70 mil. euro şi mai necesită un capital suplimentar pentru definitivarea secţiei de oncologice orale. Aceasta este cea mai mare investiţie din domeniul farmaceutic realizată în România şi singura capacitate de producţie de medicamente oncologice din ţară. Medicamentele oncologice sunt folosite în tratamentul cancerului. Fabrica are o suprafaţă de 33.000 metri pătraţi, cu echipamente şi linii de fabricaţie de ultimă generaţie şi o capacitate de producţie echivalentă a 682 milioane de unităţi farmaceutice.