CCR: Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric declarată NECONSTITUȚIONALĂ

Curtea Constituțională a anunțat marți că legea prin care se accepta conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric nu este constituțională.

În aces sens CCR-ul va face public motivarea deciziei printr-un comunicat de presă. Unul dintre motiv ar fi încălcarea principiului bicameralismului.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă.O decizie era aşteptată încă din luna noiembrie, dar a fost amânată de judecători pentru 18 ianuarie şi, ulterior, pentru 7 februarie 2017.
Sesizarea a fost trimisă de Guvern la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.
Executivul a apreciat că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.
Guvernul a considerat că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

CCR: Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric declarată NECONSTITUȚIONALĂ

Ultima oră

Comentariul meu