Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs în interesul legii privind competențele de a aplica sancțiuni legate de circulația pe drumurile publice. Poliția Locală nu mai poate amenda șoferii.
„Polițiștii rutieri, în toate cazurile și polițiștii locali, în cazurile expres prevăzute de lege, au competența de a constata contravențiile și a aplica sancțiuni legate de circulația pe drumurile publice. (…) AP a promovat la ÎCCJ un recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, raportate la art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, în sensul stabilirii competenței funcționale a agenților constatatori (din cadrul poliției locale sau poliției rutiere), cu incidența art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010 a Poliției locale. În opinia Avocatului Poporului, polițistul rutier este singurul care poate constata contravențiile reglementate de OUG nr. 195/2002″, precizează sursa citată.
Potrivit Avocatului Poporului, promovarea recursului în interesul legii s-a datorat faptului că, în practica judecătorească, au existat orientări jurisprudențiale diferite. Unele instanțe au apreciat că procesele-verbale întocmite de Poliția locală respectă dispozițiile legale cu recunoașterea competenței funcționale a polițiștilor locali de a constata contravențiile menționate și a aplica sancțiuni. Alte instanțe nu au recunoscut această competență. O altă categorie de instanțe a apreciat că procesele-verbale întocmite de Poliția locală sunt legale, dar nu s-a pronunțat în mod expres asupra competenței acesteia de a constata contravențiile.
Avocatul Poporului semnalează că, potrivit unor dispoziții din Legea nr. 155/2010, în domeniul circulației pe drumurile publice, pe lângă multe alte atribuții, Poliția locală constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.
Totodată, norma legală instituie îndeplinirea de condiții pentru calitatea de polițist rutier — să fie agent de poliție specializat și să fie desemnat prin dispoziție a inspectorului general al IGPR.
În privința primei condiții, aceasta ar putea fi considerată ca fiind îndeplinită de un polițist local prin prisma unor prevederi din Legea nr. 155/2010, însă cea de-a doua rămâne neîndeplinită.
În condițiile în care nici OUG nr. 195/2002 și nici Regulamentul de aplicare a acesteia nu cuprind dispoziții referitoare la competența Poliției locale în materia circulației pe drumurile publice și procedura aplicabilă pentru constatarea contravențiilor de către Poliția locală, iar Legea nr. 155/2010 stabilește în mod generic competențe de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor în sarcina Poliției locale, Avocatul Poporului constată că nu există un cadru procedural pentru îndeplinirea de către polițistul local a atribuțiilor în materia circulației pe drumurile publice, care decurg din prevederi din Legea nr. 155/2010.
„Este adevărat că și polițiștii locali, în temeiul Legii nr. 155/2010, au anumite atribuții în domeniul rutier, însă sunt limitate, fără posibilitatea ca aceștia să constate și să aplice sancțiuni în temeiul OUG nr. 195/2002. Cu toate acestea, dacă totuși polițiștii locali acționează în domeniul rutier asupra unor fapte care ar intra sub incidența OUG nr. 195/2002, aceștia ar putea interveni doar împreună cu Poliția rutieră, în aplicarea art. 179 din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006″, arată radioconstanta.ro.