2017 este Anul Omagial al Iconarilor şi Pictorilor Bisericeşti desemnat de către Patriarhia Ortodoxă Română. De aceea, Muzeul ASTRA vine cu o expoziţie de icoane pe sticlă, prima de acest gen în acest an.
,,Icoana, o neîncetată BunăVestire” cuprinde un număr de 60 de icoane pictate pe sticlă care aparţin colecţiei de icoane și obiecte de cult a Muzeului ASTRA.
,,Icoanele sunt datate în Transilvania secolului al XIX-lea. Pe lângă colecţia de icoane, în cadrul expoziţiei, sunt expuse şi piese de port din Transilvania (cămăşi bărbăteşti, ii femeieşti, cătrinţe, ştergare de icoane) şi piese din Colecţia de lemn-os-fier ( un tetrapod pictat, sfeşnice metalice şi două cruci pictate). De asemenea, vizitatorii vor putea observa aici icoane ale lui Savu Moga şi Matei Ţimforea, maeştrii picturii pe sticlă din Ţara Făgăraşului.”, a declarat Ada Maria Popa, muzeograf C.N.M. ASTRA.
Ca o completare a icoanelor de colecţie selectate, sunt etalate şi icoane noi, realizate de studenţii Facultăţii de Conservare-Restaurare din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, îndrumați de profesorul Mirel Bucur.
Expoziţia va fi vernisată joi, 9 martie, la ora 12, la Casa Artelor şi va rămâne deschisă înspre vizitare până în data de 9 mai 2017. Pe parcursul perioadei de vizitare a expoziţiei se vor desfăşura ateliere de pictură pe sticlă pentru toate vârstele și vor fi vizionate filmele „Andrei Rubliov”, în regia lui Andrei Tarkovsky şi „Micul Prinţ”.