La Innovation Labs 2017 au participat 15 de echipe incluzând peste 60 de tineri creativi și ambițioși, care au prezentat în prima zi de eveniment idei pentru produse inovatoare încadrate în cele 6 direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities.
Innovation Labs 2017 este programul de preaccelerare din România destinat tinerilor dornici să treacă de la vorbe la fapte și de la idei tech creative la produse de succes, anunță cele 8 echipe câștigătoare ale Hackathonului din Sibiu, ce a avut loc în acest weekend în sala oglinzilor din Forumul Democrat German Sibiu. După 24 de ore de concentrare, imaginație, muncă și mentorat, cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de pre-accelerare organizată în Sibiu în următoarele 3 luni de Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu, alături de partenerul academic Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, partener strategic.
Hackathonul din Sibiu este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns la cea de-a doua ediție din Sibiu.
După o etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au rămas să-și ducă mai departe viziunea 17 echipe. In următoarele 24 ore, participanții au lucrat la dezvoltarea ideilor și realizarea unui prototip viabil și persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industria IT&C.
Pe 12 martie, în cea de-a doua zi a Hackathon-ului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24h alături de mentori. Fiecare echipă și-a demonstrat evoluția de la o simplă idee la un concept viabil al unui produs atractiv pentru utilizatori, atât prin demonstrații tehnice cât și printr-o prezentare publică. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai credibile 8 idei de produs cu potențial disruptiv, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs din Sibiu.
Spre exemplu, pentru direcția Smart City susținută de Orange, echipa T4 reprezintă un Asistent Virtual care preia comenzi noi, vocale. De exemplu, dacă brutăria din vecinătate preia comenzi online, putem să-i cerem asistentului virtual să plaseze o comandă de livrare de patiserie la noi acasă. T4 este un companion inteligent pentru sporirea confortului în realizarea sarcinilor zilnice și a rutinelor domestice.
Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour, echipa BuyPal oferă cliențior oportunitatea de a a găsi rapid și ușor produsul căutat, folosind o metodă inovatoare: un robot inteligent, care, pe baza recunoașterii vocale, identifică nevoile clientului și găsește soluții adecvate la problemele acestuia. Accesul la această aplicație se va face pe baza unui abonament, iar costurile vor fi proporționale cu numărul de conversații avute cu ChatBot-ul.
Pe directia de Health&Lifestyle, OrthoSim este o aplicație care permite simularea preoperatorie 3D, în locul apelării la intuiție. Soluția aduce împreună medicii, pacienții și furnizorii. OrthoSim salvează timp, dat fiind că în prezent, o analiză durează în jur de 3-5 zile, iar folosirea aplicației ar reduce timpul la circa 30 de minute. De asemenea, soluția conduce la economii financiare și previne intervențiile inutile.
Toate echipele câștigătoare din Hackathon intră acum într-o perioadă intensă de training de trei luni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Tinerii vor împărtăși experiențele unor antreprenori sau oameni de business de vârf, explorând ecosistemul antreprenorial românesc. În plus, li se vor oferi tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.
Pe 24 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și a susținătorilor programului și după încheierea acestuia.Pe 8-9 Aprile va avea loc Hackathon-ul Innovation Labs din Alba-Iulia în cadrul Smart City Alba Iulia 2018, proiectul pilot al Orange Romania, partener principal al programului Innovation Labs. Înscrierile încep pe 13 martie – www.innovationlabs.ro/register. Orange a deschis infrastructura și platforma de Smart City echipelor din toate orașele participante, mai multe detalii fiind disponibile pe www.innovationlabs.ro/tech.