Biserica din Fofeldea, a ajuns să fie celebră în lume datorită culorilor cu care a fost pictată. Galbenul de Fofeldea a devenit, în timp, o emblemă a localității ce a făcut-o celebră în întreaga lume.
Galbenul bisericii din Fofeldea este la fel de pretios ca faimosul albastru de Voronet. „In mod normal la aureole, in jurul sfintilor se foloseste foita de aur in mod normal, astazi si si din vechime, dar ei au reusit printr-o metoda simpla si folosind lucruri naturale sa scoata aceasta nuanta unica”, spune Ioan Tatoiu, preot paroh pentru Stirile Kanal D. Culoarea calda, aurie, e o bijuterie, spun expertii. Multi incearca, de secole sa ii destrame taina!
„Chiar si la restaurarea facuta la mijlocul secolului trecut, intre anii 1965-1970, nu s-a putut realiza si nu s-a putut gasi aceasta culoare asa cum a fost ea pictata… Exact la aceasta intensitate si la nuanta respectiva”, mai explică Ioan Tatoiu, preot paroh. Singurii care stiau secretul galbenului acum faimos sunt pictorii – doi frati care s-au dus demult si care au lasat in urma o fresca de-o frumusete rara. Ioan Tatoiu mai spune ca acea culoare este imposibil de realizat până acum.: „Chiar si la restaurarea facuta la mijlocul secolului trecut, intre anii 1965-1970, nu s-a putut realiza si nu s-a putut gasi aceasta culoare asa cum a fost ea pictata… Exact la aceasta intensitate si la nuanta respectiva”.
Pictura e unica prin auriul ei, o nuanta imposibil de reprodus in timp, si-a castigat astazi numele de „Galben de Fofeldea”. Isi are secretul, spun unii, in pamantul stramosesc. Achim Mihulet, profesor: „E posibil ca chiar acest loc sa fie secretul. Neavand niste produse, niste coloranti produsi de cineva, incercau tot felul de combinatii cu frunze de plante, cu fierturi. Biserica ortodoxa „Sfantul Vasile” vegheaza de peste 200 de ani la linistea credinciosilor si este monument istoric de clasa A.