Curtea de Apel Pitești a considerat neîntemeiate motivele de contestație în dosarul privind o casă din Sibiu a familiei președintelui Klaus Iohannis.
În motivarea publicată vineri sunt prezentate toate cele opt motive de contestație invocate de avocatul familiei Iohannis, instanța apreciind, în urma analizării lor, că nu sunt întrunite condițiile pentru a putea fi admisă contestația în anulare.
„Prin prezenta contestație în anulare, contestatorii au înțeles să atace decizia pronunțată în cadrul recursului, motivat de faptul că au existat mai multe erori materiale ale instanței de recurs în soluționarea acestei din urmă căi de atac, precum și pentru că instanța nu s-a pronunțat asupra tuturor motivelor de recurs. (…) Nu pot fi reținute susținerile contestatorilor legate de admisibilitatea contestației în anulare și de extinderea interpretării noțiunii de ‘greșeală materială’ din perspectiva dispozițiilor art. 6 din CEDO, jurisprudența instanței europene fiind în sens contrar, respectiv al păstrării securității raporturilor juridice și sancționării anulării hotărârilor definitive și irevocabile, pentru unicul motiv că ar exista un punct de vedere diferit asupra aprecierii faptelor de cel al instanțelor precedente, fără niciun element de dovadă suplimentară care să poată justifica această diferență de apreciere”, se arată în motivare, scrie Agerpres.ro.
Judecătorii au mai arătat că, în cazul căii de atac extraordinare a contestației în anulare, nu se reia judecata asupra raționamentului instanței de recurs.
„Contestația în anulare este o cale de atac prin intermediul căreia se pot ‘repara’ numai greșeli de fapt, involuntare”, se precizează în motivare.
Curtea de Apel Pitești a respins, pe 22 februarie, contestația în anulare formulată de familia președintelui Klaus Iohannis în procesul privind casa din Sibiu pierdută în instanță.
„Ia act de renunțarea la cererea de intervenție. Respinge contestația în anulare. Obligă contestatorii la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1.700 lei către intimata Antonescu Elisabeta și 1.700 lei către intimații Oargă Ioan, Oargă Ioan Adrian, Oargă Steluța Ancuța”, se arată în încheierea de ședință publicată pe portalul instanțelor de judecată din Argeș.
Conform aceleiași surse, hotărârea Curții de Apel Pitești este irevocabilă.
Judecarea contestației în anulare s-a încheiat pe 15 februarie, instanța amânând atunci pronunțarea cu o săptămână.
Contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanței din noiembrie 2015, prin care cei doi soți au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului, s-a judecat la Curtea de Apel Pitești conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Brașov la o altă curte de apel din țară, decizia fiind definitivă.
Potrivit presei locale, Klaus Iohannis a reclamat în cererea de strămutare faptul că judecătorii din Brașov nu îndeplinesc condiția de independență și imparțialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, în cei 10 ani cât a durat procesul. În urma articolelor apărute în presă, Carmen și Klaus Iohannis susțineau că pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puțin la nivel de aparență, imparțialitatea judecătorilor.
Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind imobilul din centrul Sibiului.
Pe 16 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casa în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune căi de a o contesta.
La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept a lui Nicolae Baștea.
Foto: arhivă.