La Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sâmbătă, 8 aprilie 2017, între orele 10-12:30 va fi sărbătorită Ziua Internațională a rromilor, alături de copii sibieni care vor putea învăța despre cultura unei etnii cu tradiție în România.
Data de 8 Aprilie este declarată „Ziua Internaţională a Rromilor”, drept pentru care Muzeul ASTRA va reuni zeci de copii și tineri de etnii diferite. Astfel, aceștia vor avea astfel ocazia să interacţioneze și să descopere istoria şi cultura rromilor. Vor participa: 15 beneficiari ai Centrului de zi A.R.A.P.A.M.E.S.U. Sibiu, 20 elevi ai Școlii cu clasele I-VIII din Alțîna, județul Sibiu, 15 beneficiari ai Centrului rural de zi din Rusciori, județul Sibiu, 5 corturari din Ighișu Vechi, județul Sibiu
,,Această zi are menirea de face cunoscută cultura unei etnii cu tradiţie în spaţiul românesc şi va realiza acest lucru cu copii și tineri, aceştia fiind mai perceptivi la noi informaţii. Ei vor pune în practică educația de la egal la egal, prin urmare vor învăța unii de la ceilalți despre istoria și cultura rromilor.”, a declarat Oana Burcea, muzeograf C.N.M. ASTRA.
Tema pe care elevii o vor pregăti și apoi o vor prezenta este costumul popular. Aceștia vor realiza o poveste a costumului cu ajutorul următoarelor întrebări:
-Ce obiceiuri, meserii se întâlnesc în comunitatea ta, în satul tău, în orașul tău?
-În satul, cartierul, orașul tău, cine se îmbracă în costum popular? Cu ce ocazii?
-Povestește-ne despre familia ta. Origini, obiceiuri deosebite, cine mai poartă costum tradițional.
-În podul casei, printre lucrurile vechi, se găsește lada de zestre a mamei sau a bunicii?
-Cine are acasă costum popular?
-Există diferențe între costumele populare?
-Descrieți costumul popular din următoarele puncte de vedere: etnia sau oamenii care îl poartă, coloristică, tehnici de înfrumusețare, denumiri în limba de origine.
-Ați alege să purtați mai des costumul tradițional?
Program Ziua Internațională a Rromilor la Muzeul ASTRA
10.00 – 10.30 cuvânt de introducere, semnificaţia Zilei Internaţionale a Rromilor
10.30 – 11.30 Costumul meu popular (prezintă specialiștii muzeului și elevii invitați)
11.30 – 12.00 Un gând, un mesaj de ziua rromilor
12.00 – 12.30 Program artistic susținut de copiii de la Centrul rural de zi din Rusciori, județul Sibiu.
foto: arhivă.