șapte milioane de lei pentru reabilitarea bisericii evanghelice din cisnădie

Monument istoric din secolul al XIII-lea, Biserica Evanghelică fortificată din Cisnădie, va fi reabilitată în cadrul celui de-al doilea proiect din cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea proiectului ajunge la aproape şapte milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de către reprezentanţii ADR Centru, vineri, la Alba Iulia, s-a semnat al doilea contract de finanţare din Programul Operaţional Regional 2014-2020, ce prevede finanţarea „Lucrărilor de reparaţii, conservare şi introducere în circuit turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie”, Sibiu.
Contractul a fost semnat de Maria Ivan, director Direcţie Coordonare ADR Centru, şi de Kézdi László-Zoran, primpreot al Parohiei Evanghelice Cisnădie din Sibiu.
Finanţat prin Prioritatea de Investiţii 5.1 a POR 2014-2020, proiectul are o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,94 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată, iar 179.000 lei reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică Cisnădie.
„Emoţionantă această semnare de contract la care se vede relevanţă şi impactul obţinerii unei astfel de finanţări, prin faptul că azi, pe lângă reprezentantul legal, au participat la acest moment şi membrii prezbiteriului, dar şi copii din comunitate. Acest lucru dovedeşte că derularea unui astfel de proiect reprezintă pentru oraş un moment foarte important. Prin semnarea acestui contract de finanţare, completăm numărul obiectivelor istorice de patrimoniu cultural reabilitate în Regiunea Centru. Că şi element de noutate impus de Comisia Europeană pe această prioritate de finanţare a POR 2014-2020, este faptul că, la final, toate aceste biserici, cetăţi, muzee vor fi disponibile şi vizitării online. Prin activitatea de digitizare impusă de ghidul solicitantului, obiectivul reabilitat al fiecărui proiect va trebui să fie scanat şi reprodus într-o proiecţie 3D în mediul online, fiind apoi accesibil pentru vizitare oricărui cetăţean. Va avea astfel loc o conservare într-un mediu virtual a identităţii noastre istorice şi culturale pe termen nelimitat. Creşterea numărului de turişti şi a veniturilor în zona sunt o parte din beneficiile directe ce se vor obţine prin implementarea acestui proiect”, a declarat Maria Ivan, director Direcţia Coordonare ADR Centru, citată în comunicatul de presă.
Prin acest proiect, care se estimează a se finaliza în octombrie 2019, fondurile alocate vor fi investite în restaurarea faţadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisajelor la pereţi şi bolţi, instalaţii electrice şi de încălzire, dar şi a trotuarelor, canalizării şi alimentării cu apă, instalării unui sistem audio de ghidaj, crearea unui infopoint accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi în activităţi de digitizare şi de promovare.
Acest obiectiv de patrimoniu este cu totul deosebit datorită unor caracteristici care îi dau unicitate la nivelul Regiunii Centru. Unul dintre turnurile sale, Turnul cu Ceas, aproape la fel de celebru ca şi cel din Sighişoara, este primul turn cu ceas din Transilvania (şi din România), ridicat la 1425.
Al doilea element este instalarea primului paratrăznet de la sud-est de Viena în 1795, deoarece biserica, fiind amplasată la înălţime, a ars de nenumărate ori din cauza fulgerelor şi banii de renovare nu mai ajungeau.
„Pornind de la superstiţia că unde fulgerul a lovit o dată nu va mai lovi încă o dată, o legendă locală spune că actualul paratraznet a fost realizat după forma ultimului fulger, iar de atunci biserica nici nu a mai ars”, se mai arată în comunicat.
Prin această reabilitare cu fonduri europene, din perioada 2017-2019, se va realiza cea mai amplă lucrare la Biserica Evanghelică din Cisnădie, după mai mult de 250 de ani de la precedentele extinderi şi fortificări.
Biserica evanghelică din Cisnădie este monument istoric şi a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea ca o bazilică romanică cu trei nave, dar a suferit numeroase transformări.
În iunie 2016, biserica de la Cisnădie a fost vizitată de către preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Germaniei, Joachim Glauck, în cadrul vizitei de stat pe care acesta a făcut-o în România, informează News.ro.

șapte milioane de lei pentru reabilitarea bisericii evanghelice din cisnădie

Foto: arhivă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică