18.06. Ora 3.30 p.m. Premierul în exercițiu face o declarație de presă, pe fondul adâncirii crizei guvernamentale. Subiectul: programul național de dezvoltare locală. PSD pare complet derutat, indiferent din ce parte îl privești. Un război „atomic”, cum a declarat eminența cenușie a grupării Grindeanu, cine altul decât machiavelicul VV Ponta. Gruparea Dragnea nu știe ce să mai promită ca să-și asigure voturile pentru a trece moțiunea de cenzură. Gruparea Grindeanu lucrează la foc continuu, încercând să-și salveze poziția cu orice chip. Cu o oră înainte de citirea moțiunii, Grindeanu ne-a povestit ce știa de mult, și anume că fostul său ministru, dna Shhaideh, nu și-a văzut de treabă. Drept urmare, i-a demis pe toți foștii ei subalternni și a invitat-o, mâine, pe dna Shhaideh, la Palatul Victoria, să-i dea detalii despre programul național de dezvoltare locală. Grindeanu aruncă firmanul pe fostul ministru, spunând că semnătura pe care și-a pus-o pe document, după înaintarea demisiei, pentru deschiderea finanțărilor destinate autorităților locale, este dovada folosirii programului în „scopuri politice”. Așadar, pentru premierul în exercițiu, aplicarea unui program național – cu toată întârzierea de care și el era conștient de mult timp, după cum chiar el a declarat, în scurta declarație de presă – este un gest „politic”. Adică, reprobabil, în logica crizei actuale. Dar ce altceva, decât politic, poate fi orice gest făcut de un guvern, în interesul general?

Au trecut trei zile de la declanșarea războiului celor trei roze și taberele se țin tare pe poziții, lăsând loc la speculații despre fiecare din ele. Susținătorii lui Grindeanu vorbesc de apărarea democrației, în timp ce susținătorii lui Dragnea vorbesc despre o moțiune îndreptată nu împotriva guvernului PSD, ci a trei oameni rătăciți pe culoarele Palatului Victoria. Așa ceva este de-a dreptul incredibil că se poate întâmpla, într-o țară liberă și condusă democratic de aproape 30 de ani. Tot ce reușesc oamenii de la vârful PSD, în aceste zile, este să compromită propriul lor statut, de partid considerat, de mulți ani, cel mai puternic din România. Cât de puternic, însă, este un partid în care sinceritatea, încrederea și onestitatea lipsesc între membrii săi, se vede acum. Și nu cred că PSD este singurul partid vulnerabil, din acest punct de vedere. Motiv pentru care sunt de acord cu premierul în exercițiu că singura șansă, pentru PSD, de a depăși criza ranforsat este demisia în doi: Dragnea & Grindeanu.

Ironia crizei: denumirea moțiunii, „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. Asta a înțeles gruparea Dragnea, din tot circul ăsta pe banii poporului! Este o tragedie să vezi cum un om, doi pun țara la mezat și tot ei vorbesc de parc-ar fi pe baricade revoluționare.

România a fost atrasă într-un spectacol penibil, fără nicio legătură cu politica reală. Show-ul a fost produs de toate relele ce s-au adunat, de peste 27 de ani, în PSD-ul maestrului confiscării revoluției din 89, Ion Iliescu.

Ora 4.50 p.m. S-a citit moțiunea „împotriva nimănui”, cum se spune în chiar textul ei. Deocamdată este semnată de 222 de parlamentari. Nu se știe câți votanți vor fi miercuri, 21 iunie, când se va desfășura votul. Ar trebui 233, ca să treacă. Indiferent de rezultat, ne-am convins cât de volatilă poate fi, în România pesedizată, democrația sub formele ei de manifestare executivă și legislativă.

Ora 8.30 p.m. Din conferința de presă care s-a terminat nu de mult, am înțeles că Sorin Grindeanu nu are „motive să demisioneze”.  A spus-o chiar el. Deci susține, în continuare, ce spune de trei zile. Și se leagă de controversata evaluare a activității echipei sale. Evaluare pe care nici măcar n-o recunoaște. Și, ce-i cu asta? În fond, pentru cineva din afara PSD, chestia asta nu contează. E treaba lor internă. În orice caz, dacă aș fi fost de față, l-aș fi întrebat pe tânărul și neliniștitul PM, mult mai ambițios de când îl credeam, ce părere are de alte posibile motive. De exemplu, cele morale. „Dacă cei care v-au numit v-au retras sprijinul, nu credeți că moralmente trebuia să plecați, odată cu toată echipa?”, ar fi fost întrebarea mea. Între două grimase, ar fi răspuns probabil că nu era cazul. Nu-mi imaginez ce ar fi avut de spus în plus. Nu-l văd în stare. Problema mea este că, în această seară, Grindeanu s-a dat mare, dar străin de normalitate. Insul ăsta poate face orice trăznaie ce-i trece prin cap, sau i-o sugerează un Ponta sau altul, că pentru el contează numai ce crede el.

Grindeanu, din seara asta, a fost dovada vie, de la vârful puterii, că politicienii români n-au nicio legătură cu morala, măcar la nivelul cel mai de sus, prin onoare, încredere și sinceritate. Este și dovada că PSD trebuie să plece de la guvernare.  Alegerile anticipate ar fi soluția democratică, pentru a-i opri căderea în abis. Pentru așa ceva numai președintele Johannis ar avea niște proceduri la dispoziție. Dar nu văd cine l-ar susține. Și, în fapt, ce partid ar pune un preț mai mare pe morală, decât PSD?

Ultima oră