”Închisoarea matrimonială” din Biertan i-a uimit pe cei de la BBC. Britanicii sunt impresionați
Foto Stephen McGrath

Jurnaliștii de la BBC au aflat de Biertan, unul dintre patrimoniile UNESCO. Le-a plăcut autenticitatea vieții de aici, simplitatea ei neschimbată ca acum sute de ani, dar ceea ce a fost într-adevăr uimitor pentru ei este ”închisoarea matrimonială”. I-au dedicat un reportaj și îi îndeamnă pe cei care rec prin zonă să o viziteze.

Închisoarea din turn
„Comuna pare înghețată în timp. Căruțele trase de cai fac încă parte din viața de zi cu zi a localnicilor, care își vând mărfurile în piața din centru. În inima comunei, se remarcă bisericile impunătoare construite în secolul al 15-lea”, scrie BBC.
Aceștia le explică cititorilor că inedita închisoare se află într-unul din cele șapte turnuri ale fortificației, iar aici erau închiși cei care aveau probleme în căsnicie și doreau să se despartă. „Dacă doi soți s-au certat și nu s-a putut rezolva problema, ei amândoi au fost închiși aici, împreună, într-un spațiu unde trebuia să-și împartă tot ce există, că toate lucrurile există doar o dată. Și trebuiau să intre în vorbă. Ei aveau un singur pat, o singură masă, un singur scaun, o singură farfurie și o singură lingură și o singură furculiță”, spune preotul Ulf Ziegler.

”Închisoarea matrimonială” din Biertan i-a uimit pe cei de la BBC. Britanicii sunt impresionați
”Închisoarea matrimonială” din Biertan i-a uimit pe cei de la BBC. Britanicii sunt impresionați
Foto Stephen McGrath

Închisoarea funcționa, dar nu datorită dragostei
Jurnaliștii de la BBC au aflat că terapia anti-divorț de acum câteva sute de ani funcționa. În decursul a 300 de ani doar un cuplu din zonă a divorțat.
„Închisoarea era un instrument pentru a menține ordinea în societatea creștină din comună și pentru a proteja femeile și copiii, care depindeau de bărbați pentru a supraviețui. Dacă avea loc un divorț, bărbatul era obligat să îi dea fostei sale soții jumătate din avuția sa, însă dacă el se căsătorea a doua oară și divorța apoi, a doua nevastă nu avea dreptul să primească nimic”, mai adaugă preotul.
Preotul Ziegler le-a dezvăluit jurnaliștilor de la BBC că deși rata de succes a închisorii maritale a fost de aproape 100%, motivul nu a fost unul sentimental. ”Motivul pentru care rămâneau împreună nu a fost neapărat dragostea. Motivele erau munca și supraviețuirea. Dacă un cuplu era închis pentru șase săptămâni era foarte greu pentru ei să muncească și să obțină hrana pentru anul viitor, așa că erau nevoiți să iasă afară și să continue să muncească împreună”.

Ultima oră

Comentariul meu