”Nuntă ciobănească” de la Muzeul în aer liber. Ce ați ratat dacă nu ați fost acolo

Nunta ciobănească este transpunerea scenică a folclorului autentic din Mărginimea Sibiului fără nicio prelucrare sau selecție a obiceiurilor, în baza unui scenariu amănunțit în care axul principal îl constituie cântecul şi dansul ,cel rapsodic sau cel de tipul teatrului profesionist.

Nunta ciobănească păstrează materialul folcloric integral şi l-a încadrat astfel încât să curgă firesc şi să apară perfect sudat creând o intrigă aderentă eroilor, obiceiurilor şi mediului astfel, brodând pe firu lei desfășurarea naturalăl egată de datinile legate de nunta în Mărginimea Sibiului. Piesa este o modalitate neegalată încă de transpunerea a materialului folcloric tradițional într-un spectacol măreț al obiceiurilor populare. Autenticitatea este păstrată neștirbită de o fericită îmbinare a cântecului, dansului şi versului din Mărginime ,puncte expres de trimitere la nucleul care i-a dat naștere-satul românesc. Autorul, răşinărean şi el, a scris această piesă special pentru Ansamblul Folcloric din Rășinari, o formaţie cu vechi tradiţii în domeniul artistic căci există documente ce atestă existența sa încă din anii 1884 . Autenticitatea operei şi mai ales autentictatea cantecelor ,a punerii în scenă şi jocul rolurilor au fost confirmate prin obţinerea Premiului de Stat în anul 1957 la Bucureşti.

”Nuntă ciobănească” de la Muzeul în aer liber. Ce ați ratat dacă nu ați fost acolo

”Nuntă ciobănească” de la Muzeul în aer liber. Ce ați ratat dacă nu ați fost acoloRepusă în scenă în anul 2017 la inițiativa primarului Bogdan Bucur și a nepoatei autorului Olteanu Carmen piesa a fost jucată pentru prima data integral de Rusalii în Căminul Cultural Rășinari. În cadrul unui parteneriat închieat între Primăria Rășinari și Complexul Național Muzeal Astra a fost jucată duminică , 13 august 2017 în Muzeul în aer liber Astra. Rolurileprincipale au fost interpretate de: mireasa-Cristina Sas, MireleBucur- Ioan Bogdan, , mirele Ion-Marius Snaider, , mama lui- Marina Cînean, Mărgălina-Ana IliuGladcă, Tatomir- NicolaeIliu, soacra mare-StancaMuțiu, socru mare-PetruSecuiu,Judelesatului-PetreHancu, soțialui-FloricaMitrea, vornic-PetreLungu, pristavul-Daniel Gladcă, socăcițele- DenisaCrăcea, Maria Crețu, AncaSîman, Ana Maria Grebenea, Ileana Chirca, Dania Urdea, Alexandra Roman, Ana Florentina Lac, DenisaStanciu, Ana Vidrean, Alexandra Ilcușiu, șiciobanul I-Pavel Diaconu, ciobanul II-George Bogdan, ciobanul III-PetruLungu, ciobanul IV- Constantin Băcilă.
Piesa a fost pusă în scenă de: Regia artistică CătălinGrigoraș, indrumator muzical-Ana Iliu Gladcă și instructor fluieraș- AlexandruTărtăreanu.
Beneficiind de un public numerosrășinărenii s-au mobilizatși au demonstrat cu profesionalism și dedicație că sunt demni urmași ai celor care cu 70 de ani în urmă au jucat pentru prima dată în NUNTA CIOBĂNEASCĂ.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu