Constituționalitatea OUG 14 care a abrogat OUG 13, contestată la Curtea Constituțională

Avocații Alinei Vica și ai lui Cătălin Teodorescu spun că că Ordonanţa 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infracţiunea de abuz în serviciu, a fost adoptată fără respectarea Constituţiei.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 14, de abogare a OUG 13, privind dezincriminarea abuzului în serviciu, la sesizarea avocaţilor Alinei Bica şi Cătălin Teodorescu, în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care făcea parte şi fosta şefă a DIICOT.

Constituționalitatea OUG 14 care a abrogat OUG 13, contestată la Curtea Constituțională

Avocaţii lui Bica şi Teodorescu au arătat, vineri, la instanţa supremă, că Ordonanţa 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infracţiunea de abuz în serviciu, a fost adoptată fără respectarea Constituţiei.
„Dacă OUG 13 ar fi rămas în vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile şi abuzul în serviciu ar fi fost abrogat, adică tocmai infracţiunea de care este acuzată clienta mea”, a susţinut avocatul fostei şefe a DIICOT, care a depus o serie de argumente în scris.
Procurorul DNA s-a opus sesizării CCR cu acesta chestiune şi a arătat că, dacă ar fi declarată neconstituţională OUG 14, ar intra în vigoare automat OUG 13.
După deliberări de aproximativ 20 de minute, presedinta completului Lucia Rog a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.
În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din ţară.
Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.
În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.
Ordonanţa de Urgenţă 14, prin care sunt abrogate prevederile Ordonanţei de Urgenţă 13 adoptate de Guvernul Grindeanu, de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, a fost atacată în contencios administrativ şi la Curtea de Apel Bucureşti, de către mai multe persoane condamnate, în primă instanţă, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Luiza Căzănescu şi SC Luisa Casa de Modă SRL au deschis, în 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucureşti, câte două procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonanţei 14.
O altă sesizare vizând OUG 14 a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, când fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională în cazul ordonanţei care a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate codurilor penale, arătând că prin acest act normativ i se încalcă dreptul la apărare. Solicitarea a fost respinsă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică